Прочитај ми чланак

МИЛА АЛЕЧКОВИЋ: Е, мој Илија

0

Иако ја увек одговарам, не појединцима, него, пре свега јавности, морам да напоменем да овога пута одговарам и самом Илији Вуксановићу, и то само зато што сам сазнала да тај дечак има двадесет и нешто година животне (и мудросне) старости. Знала сам Илија да си млад, али нисам знала да си баш толико млад.

MILA PROTEST ISPRED EU

Само због твојих година ти се обраћам јавно Илија, јер студената као што си ти имам у три земље света и знам шта је младост и недостатак искуства. У време када си ти рођен, ја сам већ била доктор на Сорбони (не на Мегатренду), па ми је сама судбина дала мало више мудрости од оне коју ти имаш. Сви моји студенти се са мном друже, слушају ме и ја са њима одлично сарађујем, жале ми се, причају своје личне проблеме и муке и никаквих проблема са њима немам, јер су они моја деца. Међутим, када младе људе инструментализују одређени лобији, „тролови“ и „ботови“, они у својој наивности често губе време нападајући чисте и невине људе, а прећуткујући оне који стварно јесу лопови и криминалци. А то и јесте циљ манипулације.

Признао ти то или не, ја знам, Илија, да је твој напад на мене на сајту Србин Инфо писан другом, туђом руком и знам да је он „сугерисан“ од стране оних које сматраш пријатељима, а који су, у ствари, само данашња лажна српска опозиција. Знам ја добро ко је наручио тај напад и ко је тебе жртвовао, јер што више пишеш, све више грешака правиш и све више незнања показујеш. Уместо да ти Илија трошиш своју енергију пишући против оних који су Србију очерупали и оставили твоју генерацију без ичега, против оних због којих млади људи нигде не путују, због којих не могу да подигну кредит и да се из њега живи извуку, због којих немате пријатеље у свету…, уместо да се твој бес ( праведни, или неправедни) троши на тај начин, ти  своје време губиш (јер оно је стварно изгубљено време) нападајући Милу Алечковић. А зашто? Да ли је Мила Алечковић нешто украла ? Није. Да ли је била у власти ? Није. Да ли је говорила да је Книн хрватски, а а Сребреница геноцид ? Није. Па шта је онда проблем?

Ништа. Само твоја погрешно усмерена енргија. Наравно, неки би били срећни ако би Мила Алечковић била вечна опозиција и вечно удаљена од сваког утицаја. Такву би је највише волели. Само нека она прича, али нека буде далеко од власти и онда ће нам  бити идеал  њена света борба. Али, ако се, не дај боже приближи неким центрима моћи, онда је брже боље, нападни . Вешти лобији су те усмерили на погрешну страну како би спасли своје криминалце и прљаве лопове, који се у Србији рециклирају по ко зна који пут. И то се зове манипулација, Илија, у коју ви који имате двадесетак година можете лако да упаднете. Зато, и само зато, одлучила сам да ово напишем.

Е, па ево, и да ти одговорим, да не мислиш да ја студентима не одговарам. Напротив. Управо су ми моји студенти са К.И.М. због тога дали захвалницу. Ти си ипак само један, а њих је много!

  1. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ МОРАЛНО ИСПРАВНИЈИ ОНАЈ КОЈИ ОДГОВАРА НЕГО ОНАЈ КОЈИ ПРВИ НАПАДА

Ти Илија причаш о гордости и о вређању, али си  заборавио да си Ти почео све ово, јер си добио задатак да напишеш текст против Миле Алечковић. И написао си га ПРВИ. Је ли тако, или није тако? Први си почео са дифамацијом. Нисам ја тебе тражила Илија, јер ја за тебе никада пре тога нисам ни чула. Е, па сине, онда нема милости. Научи шта значи изазивати и први напасти. Први си се дрзнуо да извучеш мач на жену, од тебе и старију и мудрију, а сада кукумавчиш о „увредама“! Па погини, барем, као херој !

  1. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ МОРАЛНО КРИВ ОНАЈ КОЈИ ОШТЕТИ ЗЕМЉУ (АКЦИЈА), А НЕ ОНАЈ КОЈИ ИМА ПОЛИТИЧКИ СТАВ (МИСАО)

Као што рекох, нисам знала ни ко си, те нигде нисам ни рекла да си петооктобарац, већ сам рекла да ти петооктобарцима служиш, самом чињеницом што мене нападаш. Они на које си ти љут немају са мном никакве везе. Међу тима који те манипулишу били су отпораши, бивши и садашњи досовци, амерички агенти и обесни функционери који те данас теледиригују. Они тебе Илија користе као мамац за навођење ракета за бомбардовање невиних људи, а твоје године то не виде. Разочаран си политиком ? Па ти који те данас терају да пишеш, они су у Србију увели систем у коме политиком може да се бави само онај ко има милијарде. Они су увели финансијску диктатуру која све нас, професоре универзитета и интелектуалце аутоматски избацује из игре како би отворили пут само спекулаторима и криминалцима, проституткама , или  „Вестигхаус“ и Нато лобистима!

  1. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ „МЕГАТРЕНД“ УПОШЉАВАО ДОС-ОВЕ КАДРОВЕ

 Против „Мегатренда“ немам ништа, јер су већина на том факултету обичне жртве. Ја се са власником судим и то је моја борба. Кад већ причаш о петооктобарцима, вероватно знаш да им је власник твог факултета давао почасна места. Па што се, онда, Илија, ниси осмелио да њега нападнеш, него Милу Алечковић која са тим нема никакве везе?

  1. НЕ ЗНАШ ДА ПОСТОЈИ РАЗЛИКА ИЗМЕЂУ ГОВОРНОГ И ПИСАНОГ ЈЕЗИКА

Треба, Илија, да знаш и то да је усмени говор једно, а писани друго. У усменом је свашта допуштено да се каже, али у писаном није. Зато читај моје текстове.

  1. НЕ ЗНАШ ДОБРО СРПСКИ ПРАВОПИС И ТО СИ ПРИЗНАО

Рећи „требаш ми“ није исто што и рећи „требамо“. Ти си у твом тексту написао „требамо“, а тај облик у српском језику не постоји и не вреди ти да око тога сада мудрујеш. остани код онога што си већ признао, а то је да си погрешио. Не бих ти ја ни „ловила “ правописне грешке да се ниси дрзнуо да се подсмеваш старијем и угледнијем човеку. А ти сутра, када хоћеш неког да вређаш, добро унапред размисли, јер ћеш природно добити пацке. То тако Илија  у животу иде.

  1. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ НЕЗАХВАЛНО НАПАДАТИ СЛИКАРЕ И ПРИЧАТИ ИМ ШТА ЈЕ СЛИКА

Фотографија или слика (потпуно свеједно) уједињеног новог ДОС-а је скинута са интернета и то је било саопштење (сликовито) самих протагониста, тако да ако си циљао на неаутентичност, вераш се, аутентична је. А ако си циљао на појмове „слика“ или „фотографија“, не замарај се тиме. Ја сам дете сликара и архитекте (а и сама сликам) и знам добро шта су слике , а шта фотографије. Суштина није ово, него је суштина то што ти, Илија, не смеш да нападнеш приказане протагонисте, него нападаш Милу Алечковић. 

  1. НЕ ЗНАШ СТРАНИ ЈЕЗИК ПА НЕ ЗНАШ ДА ПОСТОЈЕ ДВА ОБЛИКА

Реч „роза“ или „розе“ о којој пишеш није српска, него француска реч (латинског корена). На француском се користи и изговор „розе“ и изговор „роз“ , тако да је свеједно како ћемо ову реч „посрбити, да ли као „розе“ или „роза“. Да знаш тај језик , или његов корен, знао би и то.

  1. НЕ ЗНАШ УОПШТЕ ШТА ЈЕ ИДЕЈА СЛАВЈАНОФИЛСТВА

На жалост Илија, показао си опет велико незнање. Ниједан руски Славјанофил није био екумениста, јер је то противречност у појму. Идеја Славјанофилства је управо специфичност и несамерљивост источнохришћанске традиције, психологије, философије, и читаве антропологије! Овде стварно падаш на испиту. За казну: да прочиташ сва дела Данилевског и Леонтјева. Остала не мораш.

  1. НЕ ЗНАШ ШТА СЕ СТВАРНО У ВЕНЕЦУЕЛИ ДОГАЂА

Што се Венецуеле тиче, морам да кажем да сам ја чест и почасни гост у амбасади Венецуеле у Београду (позвана недавно управо тамо на протест звог проамеричких лобиста у тој земљи), па не мораш ти Илија да ме учиш ко је Мадуро. А што се тиче изнетих 35 тона злата из Венецуеле, само твоја младалачка арогантност може да се противи том сазнању. Седи сине па читај, или се обавести боље и буди срећан што има неко да ти покаже пут истине. Зар то није твоја гордост и охолост, или непристојност када пишеш „измислили сте“ ?  Да ли само зато  што ти то не знаш, или ниси чуо, само зато сумњаш да је измишљено ? Па да парафразирам Достојевског: Смири се горди младићу. Препоручујем ти најбољег од свих финансијских стручњака за проблеме злата, нашег пријатеља који се зове Pierre Jovanovic. Седи, слушај, читај , обавести се и учи. Он ће ти рећи више него РТС. Посебно о трансферима злата , које ЦИА вести сакривају.

MILA ISPRED VLADE  DSC02797 (2)

  1. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ МИЛА АЛЕЧКОВИЋ БИЛА НА СКОРО СВИМ ПРОТЕСТИМА И НЕ ЗНАШ ЧАК НИ КО ЈЕ БРАНИО РАДОВАНА У ХАГУ!

На свим митинзима које помињеш Илија, лично сам била. Довољно је да одгледаш сваки видео или да пронађеш моје говоре. И ту си се опет залетео и запетљао из силне „клиначке“ жеље да критикујеш. Ја сам јавна личност која је учествовала , без поговора, на највећем вроју  митинга младих људи! А што се Радована Караџића тиче, читај моје текстове из тога времена из листа „Печат“, обавести се мало о мојим активностима у Европи и прочитај стенограм мога мужа Ива Батаја који је као православни Француз и пријатељ Радована био сведок одбране Радовану у Хагу. Имаш ли ти некога међу твојим пријатељима ко је сведочио у корист Радована у Хагу ?

  1. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ МИЛА НА СРПСКОМ КОСОВУ ПОЗНАТА КАО БОРАЦ

Косово ми не помињи, јер сам ја свим барикадистима целе зиме носила одећу, обућу, маске против сузавца итд…. Распитај се мало. Уосталом, јеси ли ти чуо да је код мене дипломирало 70 студената (почни да бројиш полако до седамдесет!), управо на Косову и Метохији ? Или можда мислиш да су Косовска Митровица и барикаде салони ?

  1. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ МИЛА ПРИЈАТЕЉ СРС

 „Гитаристу“ кога помињеш,  довели су до власти петооктобарци. Њега не држи  Вучић, како ти кажеш, него Американци који држе Вучића. Али упркос томе, Вучић није ударио санкције Русији и није изручио Шешеља, што би она „фризура“ из дсс-а вероватно урадила, судећи по томе како о Шешељу говори. Кад смо већ код Шешеља, вођа СРС је наш пријатељ и он сам би ти лепо објаснио да си у дубокој младалачкој збрци. Ако га не знаш лично, кажи, повешћу те ја једног дана до њега, да га упознаш.

  1. НЕ ЗНАШ ДА СУ ПУТИН И КОСАЧОВ ПОДРЖАЛИ ПОПОВИЋА

Ја нисам адвокат Ненада Поповића, јер свако одговара сам за себе. Али, колико знам, Ненад је постао посланик тек када је „дсс“ пао са власти, и он није био ни директор координационог центра за ким, ни комесар за избеглице, ни Тадићев амбасадор. За мене је довољно што су га Руси јавно подржали, а можда баш и не мора свако да зна зашто. Можда Руси нешто више знају о оној  другој , назови, опозицији?

  1. НЕ ЗНАШ ОЧИГЛЕДНО НИ КО ЈЕ КОНСТАНТИН КОСАЧОВ

Па кад већ рекох Руси, нешто си ту вероватно опет погрешно чуо. Нигде ја не кажем да је Путин члан СНП. Преслушај интервју још једном, али добро испаван. Него да и то појаснимо: човек број 2 у Русији, Константин Косачов је пре два дана јасно изјавио: Председник Путин и Јединствена Русија подржавају листу на којој се налази наш друг Н. Попович. За тебе, као Русофила, то треба да буде јасно.  Зашто онда ви, који сте , тобоже за сарадњу са Русијом, не дате шансу човеку да нешто покуша да промени изнутра? Да ли зато што је лепше бити још десет година споља, звиждати у пиштаљке и гледати пропадање Србије?

  1. НЕ ЗНАШ ШТА ЈЕ САВЕТОВАЛА ВЕЛИКА ДЕСАНКА МАКСИМОВИЋ

Што се мог речника тиче, сине Илија, за мене је важнија Десанка Максимовић (надам се да знаш ко је она, био си већ рођен док је још  живела) са којом сам расла, него ти. А она ме је учила да су све речи из српског речника за употребу. Разлика између твог и мог говора је у томе што ти итекако желиш да увредиш (већ наслов твог текста о томе говори), али НЕ СМЕШ да изговориш речи, а ја смем да их изговорим. То се зове потуљени неморал и пасивна агресија наспрам отворене. А морално је увек исправнији јасан ства. Један од предмета који ја предајем јесте и психологија морала.

    16. НЕ ЗНАШ КОЛИКО СУ ТЕШКЕ СТУДИЈЕ ПСИХОЛОГИЈЕ

Не треба да глумиш психолога анализирајући моје покрете, јер ти недостају неколико година озбиљних и тешких студија психологије, а претходно много тестова. Најзад, мораш да знаш да ја нисам само професор, него сам и писац, и песник, и сликар. Тако да ти мени лепо допусти моје покрете и мој темперамент и не брини се за њих. Узгред, можеш да прочиташ и моју студију о психолошкој разлици два ментална склопа у српском народу: рајетинског и борилачког склопа. Допуштам да ти се овај први више свиђа, али прво мораш да прочиташ и нешто научиш па ћемо онда да дискутујемо. Ја нисам само професор, него сам и борац и „боксер“ против непријатеља! Зато, нека те не брину моји покрети.

    17. НЕ ЗНАШ ДА ЈЕ ХАТА ЈОГА САМО ФИЗИЧКА РАВАН БЕЗ ИКАКВЕ МЕДИТАЦИЈЕ

Већ си се једном осрамотио Илија, јер ниси знао шта значи реч „хата јога“, а да си знао, знао би да је то искључиво физичка јога дубоког дисања која нема везе са медитацијом и коју православна црква не критикује. Не критикује наша црква ни гимнастику, ни дубоко дисање.

   18. НЕ ЗНАШ ДА ПОСТОЈЕ ПСИХИЈАТРИ И ПСИХОЛОЗИ КОЈИ  СУ УМЕТНИЦИ (види S.I.P.E.)

На крају, наслов који ти мени препоручујеш је мање или више баналност. Сметају ти психијатри и психолози ? Има их разних, сине Илија, врло различитих. Има оних који су живели само од политике и ниједан озбиљан рад немају, и оних који су , као ја, живели од своје професије. Има оних који су напредовали само ушушкани у партијске везе и оних као ја који су радили у свету и предавали и на туђим језицима. Има оних који ни за шта немају дара, и оних који као ја сликају, компонују и пишу поезију. Има оних које пацијенти мрзе и оних којима се пацијенти доживотно захваљују. Можда ти је та разлика промакла, али сви моји студенти би ти рекли да је она врло битна.

Ја теби, зато, препоручујем моју књигу : ПСИХОЛОГИЈА ИДЕЈА СЛОБОДЕ И ПРАВДЕ И СРПСКИ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕС. А када ти будеш нешто написао, јави ми се да и ја то, драге воље, прочитам.

   19. НАЈЗАД, ЈЕДИНО ШТО СИ ПОДСВЕСНО ЗНАО ТО ЈЕ ДА ЈЕ КРУЖНИЦА ИДЕЈА НЕПРОМЕЊЕНЕ ПОЗИЦИЈЕ !

И за крај, поменимо твоје знање из геометрије које ти је омогућило да најзад схватиш оно што сам ја у интервјуу рекла. Наравно, окрет за 360 степени и јесте био мој логички одговор, јер сам ти ја тиме дала до знања да сам остала на својим позицијама, тј, да их нисам мењала, као што си могао да чујеш кроз интервју. То сам управо и рекла- да сам ја, како онда, тако и сада, на ИСТИМ позицијама. Јер круг и јесте непромењена позиција !

 Примедбом коју наводиш, ти и сам признајеш да се Мила Алечковић НИЈЕ ПОМАКЛА НИ ЗА СТЕПЕН СА СВОЈИХ ПОЗИЦИЈА. Браво. 

Е, мој Илија, ако си већ толико правдољубив, не губи време , него удари на право зло. Удари да америчку агентуру, на досовске лопове, на лажну опозицију. Иди редом од афере до афере, па ћеш видети колико си космичког времена изгубио ударајући на невину Милу Алечковић.

Ево, гледа ме мој „мејнкун“ мачак Илија док све ово пишем, и чуди се!

И ја теби желим дуг живот, али и  то да се сетиш свих ових речи када дођеш у моје године. За покајање никад није касно.