Прочитај ми чланак

Радикали јуришају на Земун, а „Доста је било” на централне општине

0
Илустрација: Јован Прокопљевић

Илустрација: Јован Прокопљевић

Ако се може судити према расположењу на друштвеним мрежама, радикали су фаворити да освоје већину одборничких места у општини Земун. Њихов лидер Војислав Шешељ уверен је да ће после предстојећих избора Земун поново бити радикалски. Као аргумент наводи да се ова општина највише развијала када су радикали 1996. године освојили власт, али не жели да коментарише да ли ће га његов син Александар који је носилац листе СРС-а у Земуну наследити на челу општине.

По интерним страначким истраживањима радикали у Земуну имају више од 10 одсто подршке грађана. Никола Никодијевић, председник Градског одбора СПС-а, сматра да радикали имају само теоретске шансе да освоје Земун.

„Напредњаци у том делу Београда имају велику подршку народа и све осим њихове убедљиве победе било би велико изненађење”, наводи Никодијевић.

Чини се да напредњаци, ипак, највише енергије троше на Врачару. Иде им у прилог и то што је у финишу изборне кампање Министарство финансија поднело пријаву против Бранимира Кузмановића, бившег председника општине Врачар, и Тијане Благојевић, садашње председнице. Буџетска инспекција овог министарства утврдила је да је Кузмановић, који је генерални секретар Демократске странке, запослио 24, а Благојевићева три особе наводно не поштујући закон. На ове нападе у ДС-у нису званично реаговали иако ова партија најјачи и најорганизованији општински одбор има управо на Врачару.

Али, пријатно изненађење избора у тој општини могао би да буде СПС. Име са ове листе које је посебно познато Врачарцима је Драги Лукић, директор ОШ „Светозар Марковић” са Неимара. Лукић је на челу ове осмолетке више од две деценије. Он, како сазнајемо, ужива велико поверење не само међу родитељима ђака, већ и међу другим Врачарцима – што због успешног вођења школе, што због бројних акција које је организовао. Лукић је и раније био на изборним листама СПС-а, али је тек сада, вероватно због те локалне популарности, скочио у сам врх – до броја три.

Звучна имена на Звездари има ДС, где се осим Едипа Шерифова, председника општине, налазе и два бивша министра Драган Шутановац и Драгослав Шумарац, као и некадашњи председник те општине Милан Поповић.

„Не знам да ли ћу бити одборник јер је мој циљ да будем народни посланик. Али, уколико освојимо највише гласова, нови-стари председник општине биће Шерифов”, нагласио је Шутановац”.

На друштвеним мрежама се спекулише да би изненађење ових избора у више београдских општина могао да буде покрет „Доста је било”, што су за наш лист потврдили и у покрету. Према истраживањима у која су имали увид, њихова листа би могла да освоји више од 10 одсто на Старом граду, Врачару, Савском венцу и у Новом Београду.

– Листе једино нисмо предали у Сопоту, Сурчину, Барајеву и Младеновцу. У свим општинама у којима смо их поднели очекујемо добар резултат, осим можда у Гроцкој јер смо ту мало каснили са активностима – истакли су у овом покрету који ће на Вождовцу предводити Душан Павловић, професор ФПН-а, а на Чукарици њихов лидер Саша Радуловић.

„У инат” и свим срцем на мандате

За наклоност суграђана бориће се и велики број група грађана које у први план истичу локалпатриотизам. У томе нарочито предњаче Звездара, Нови Београд, Земун и Лазаревац. На Новом Београду осим групе грађана Александра Шапића листе су предале и групе „За Бежанију, Бежанијску косу, блокове и Ледине” и „У инат – сложно за Нови Београд”. На Звездари ће се за мандате такмичити и групе „За бољу Звездару – Моја Звездара”, „Миријево” и „Сложно за Звездару”. У Земуну се групе грађана ослањају и на емоције па ће тако пред бирачима бити листе „Српска крајина у срцу” и „Земун ствар срца”. У Лазаревцу поред група „Лазаревац наша кућа” и „Клуб љубитеља Лазаревца”, које већ учествују у раду локалне скупштине, одборничка места меркају и представници групе грађана „За Лазаревац какав заслужујеш”.

Извор: Политика