Прочитај ми чланак

ВАЖНО: Locky Ransomware – нови опасни вирус напада ваш рачунар!

0

kompjuterski virus 01Locky Ransomware шифрује податке на локалном рачунару и не мапираним дељеним мрежним ресурсима.

Појавио се нови ransomware вирус са популарним именом Locky, шифрира (енкриптује) ваше податке користећи AES систем шифровања, оставља Вам закључане податке и инструкције како да контактирате пирате којима је прослеђен кључ за ваше документе како би сте платили за откуп ваших података.

Наизглед безазлен вирус који ствара до сада нај озбиљније проблеме. Уцењујући Вас како би сте дошли до својих података.

Овај вирус закључава Ваше податке и мења њихову екстензију. Користи се TelsoCrypt систем 3 и 4 генерације за шифровање података. За старије верзије постоји Kaspersky Lab RANSOMWARE DECRYPTOR али за новију верзију још не постоји могућност дешифровања података.

Пирати као доказ о успешности њиховог опоравка докумената нуде пробно откључавање фајлова до 500KB. Наш савет је не контактирати пирате и не покушавати да вратите Ваше податке откупом јер постоје информације да су пирати наставили да уцењују људе или уопште нису откључали документе после уплате.

Вирус се шири преко свих познатих система. Нај популарнији је начин путем електронске поште где Вас информишу да су Вам легле паре на рачун и да покренете неки документ како би сте видели колико Вам је уплаћено на рачун. Исто се шири и путем флеш меморије, интернет страница, програма за удаљени приступ и сл.

Ово је један од вируса који не бира оперативни систем и користи све популарне сервисе за мрежни рада како би се ширио и шифровао податке. Постоје информације како су заражени и интернет сервиси, сервери и све врсте радних станица.

virusi 6_L
Како се заштитити?

Не отварајте пошту за коју не знате ко је шаље. Не верујте никаквим наградама, добицима, срећи и слично. Примајте само пошту од поузданих извора и ако очекујете пошту од те особе. Немојте бити радознали. Бришите сваку сумљиву пошиљку. Проверавајте изворе одакле је послата пошта. Постоји велики број лажних мејлова који се представљају као фејсбук, твитер, гугл или слично.

Извор: Србин.инфо