Прочитај ми чланак

Прете ратом северу Косова!

0

albanci ovk ultАлбанска народна армија позвала је почетком ове недеље своје сународнике на мобилизацију како би „заштитили националне интересе на северу Косова“.

Косовски портал Вериу.инфо објавио је видео-клип са параде наоружаних припадника АНА наводећи да је одржана у јужном делу Косовске Митровице.

На том снимку један од команданата ове јединице чита проглас о мобилизацији у коме позива борце да се „спреме за додатну борбу“.

„Позивам борце да се спреме за додатну борбу за заштиту наших националних интереса јер паралелне структуре на северу Косовске Митровице муче аутохтоне Албанце, док наши бивши сарадници који су данас на власти на Косову похлепно пуне своје џепове парама. С друге стране, то не објашњава споразум о Заједници српских општина.

Психолошки притисак на Србију

Некадашњи припадник Војне обавештајне службе и војни аташе СРЈ у Вашингтону, пуковник Станко Нешић, не искључује могућност оружане провокације, али ипак сматра да је најава мобилизације и видео-снимак наоружаних терориста само део пропагандно-психолошке кампање усмерене превасходно на Србе и Србију.
– У актуелној ситуацији оружана или било каква акција Албанаца није реална, али то не значи да неће, како би изгледали што уверљивије, исценирати неки инцидент, па чак и оружани. Међутим, објективно, ескалација сукоба би у овом тренутку најмање користила албанским званичницима, па сам пре склонији процени да иза свега стоји управо косовска влада – оцењује Нешић.

Паралелне структуре које и данас постоје у Митровици муче аутохтоне Албанце и не допуштају им да се врате својим кућама. Ја, као главни командант АНА, позивам вас да се припремите за даљи рад на заштити националних интереса“.

У истој видео-поруци, један неименовани члан ове терористичке организација тврди да АНА има подршку великог дела становништва у свим крајевима Косова, а да у свом саставу имају „јединице, батаљоне и бригаде“.

Саговорници „Вести“, стручњаци из области безбедности, на различит начин тумаче озбиљност претњи терористичке АНА, али су сви сложни у оцени да је у питању нови притисак на српски живаљ на Космету.
Професор Факултета безбедности и некадашњи пуковник ВЈ Милан Мијалковски оцењује да је у питању класична демонстрација силе и да те претње не треба никако посматрати као изолован случај.

– Од свих земаља Европе, највише добровољаца у Исламској држави је стигло управо са Косова. Истовремено, нема дилеме да на целој територији јужне српске покрајине постоји разграната војна мрежа са комплетном инфраструктуром. Дакле, реч је о демонстрацији силе која би требало да забрине и Србију, али и менторе косовске независности.

Не треба заборавити да је то парадирање изведено пред очима међународне заједнице на Косову, па треба питати и Кфор, НАТО, али и Еулекс због чега су то дозволили и хоће ли нешто предузети против одговорних. Овако, без јасне реакције оних који одлучују јавно мњење се привикава на ситуацију да је нормално видети на улици наоружане маскиране људе из неке паравојне јединице – истиче Мијалковски.

Јакшић: Раде то две деценије

Марко Јакшић, један од политичких лидера са севера Косова каже да демонстрација АНА јужним делом Митровице код Срби није произвела реакцију додатног страха.
– Нису нас превише „запањили“. Последњих 20 година је било на стотине таквих „парада“ и „демонстрација силе“, тако да смо навикли на ту врсту притиска и не плашимо се – истиче Јакшић.

И полицијски пуковник и некадашњи оперативац МУП-а Србије, Славко Никић, сматра да објављен позив на мобилизацију не треба посматрати као перформанс.

– Код Албанаца нема перформанса када је реч о оружаним претњама, већ је све срачунато и промишљено. Можда ће некоме из Београда овакве албанске активности деловати као пука кореографија, али Србима са Косова је то више него јасна порука, више него јасна, изричита претња – истиче Никић.

Он поставља питање због чега на очигледне провокације и демонстрацију силе не реагују међународне институције на Косову.

– Оне су морале или да потврде или да демантују постојање овакве илегалне војне формације. Из њиховог нечињења извлачим јасан закључак да их подржавају. Нажалост, и власти у Србији се понашају као да се ништа не догађа. Поново чекамо да нас нешто удари, па да се тек онда упитамо што то нисмо на време спречили – изричит је Никић.

Постоје од 1999. године

Војна формација АНА први пут се у јавности појавила 1999. године, али све до априла 2003. је негирано њено постојање.
Тада је миниран мост у селу Лозиште код Звечана, а током те акције су страдала и двојица припадника АНА која је и званично преузела одговорност.
Тада је откривено и да ову јединицу чине припадници Косовског заштитног корпуса.
Тадашњи шеф Унмика, Мајкл Штајнер је после ове акције суспендовао двојицу високих официра КЗК-а, Рахмана Раму и Нуредина Љуштакуа, а АНА означио као терористичку организацију.

За некадашњег директора Војно-безбедносне агенције, генерала Момира Стојановића демонстрација терористичке групе је јасан доказ да представници међународне власти од јуна 1999. до данас нису разоружали некадашњу ОВК, нити оружје ставили под контролу.

– Циљ тог снимка је да психолошки утиче и на Србе на КиМ и покаже им да је ОВК и даље ту и шта им се може десити уколико не признају такозвану државу Косово. Све то је потврда да међународна заједница није успела у напорима да се Срби и други неалбанци осећају безбедно, као и да Албанци нису одустали од стварања велике Албаније и да неће бирати средства да тај сан остваре – објашњава Стојановић.

Vesti-online.com