Прочитај ми чланак

Толстој и Пушкин без премца

0

lav tolstoj

НАЈВЕЋИ руски прозни писац свих времена је Лав Толстој, а највећи песник – Александар Пушкин. Тако су одлучили грађани Русије у недавно спроведеној анкети невладине организације „Левада центар“.

Данашњи читаоци нису много разбијали главу. За скоро половину учесника Толстој је без премца и седи усамљен на златном књижевном трону ове земље. Убедљиво је победио са 45 одсто гласова и далеко иза себе оставио остала велика имена руске литературе.

Као што је, према важећој АТП листи, Ђоковић бољи од Марија и Федерера заједно, тако је аутор „Рата и мира“ и „Ане Карењине“ по овом гласању бољи од другопласираног Фјодора Достојевског (23 одсто) и трећепласираног Антона Чехова (18). Четврто место припало је Пушкину (15), а на листи десет најбољих следе: Николај Гогољ (13), Михаил Шолохов (13), Михаил Булгаков (11), Иван Тургењев (9), Максим Горки (7) и Михаил Љермонтов (6).

Нешто мању, али такође значајну предност задобио је Пушкин у категорији поезије, а на листи десет највећих песника, нашле су се и две даме. Иза аутора „Евгенија Оњегина“, који је освојио 58 одсто гласова, следи Сергеј Јесењин, са 41 одсто гласова, а за њим су: Љермонтов (32), Александар Блок (15), Владимир Мајаковски (14), Ана Ахматова (12), Марина Цветајева (9), Николај Њекрасов (8), Фјодор Тјутчев (6) и Афанасиј Фет (5).

Истраживање је укључило 1.600 Руса из 137 градова и 48 региона, а организатори анкете истакли су занимљив податак да се у књижевним тимовима снова није нашао ниједан савремени писац или песник.

 

Вечерње Новости