Прочитај ми чланак

И Роберт де Ниро део полемике о вакцинацији деце

0

rober-de-niro

Глумац Роберт де Ниро, отац аутистичног детета, повукао је из програма филмског фестивала „Трајбека“ документарни филм о противљењу вакцинацији, за чије се приказивање првобитно залагао.

Глумац Роберт де Ниро, отац аутистичног детета, повукао је из програма филмског фестивала „Трајбека“ документарни филм о противљењу вакцинацији, за чије се приказивање првобитно залагао.

Филм под називом „Ваxxед: Од забашуривања до завере“ требало је, према првобитном плану, да буде приказан на Фестивалу, који ће трајати од 13. до 24. априла, али је одлука да се у програм уврсти остварење борца против вакцинације Ендрјуа Вејкфилда, наишла на жестоке критике.

Многи сумњају у основаност Вејфилдове тврдње да вакцина против богиња, заушки и рубеоле има везе са аутизмом.

Иако је Де Ниро, оснивач Фестивала „Трајбека“, донедавно бранио своју одлуку да спорни филм ипак уврсти у програм фестивала, јуче је саопштио да је одлуку променио.

Овај познати амерички глумац, иначе отац аутистичног детета, изразио је раније наду да ће филм подстаћи дискусију на тему која је, како је навео, „дубоко лична за њега и његову породицу“.

a77413d1-49d7-4a16-ba68-161c11f24d11Међутим, након што је заједно са организаторима Фестивала преиспитао ту одлуку, рекао је да „не верује да би филм допринео дискусији каквој се надао“, и додао је да су у преиспитивању одлуке о приказивању филма учествовали и чланови научне заједнице.

„Циљ филма није да се клони полемике. Међутим, бојимо се да нас неке ствари у овом филму спречавају да га прикажемо у оквиру фестивалског програма“, навео је Де Ниро.

Режисер спорног филма Ендрју Вејкфилд и продуцент Дел Бигри оштро су критиковали Де Нирову одлуку, рекавши да им није пружена шанса да се одбране од критичара тог остварења.

„Управо присуствујемо још једном примеру моћи корпорацијских интереса који цензуришу слободан говор, уметност и истину“, наводи се у њиховом саопштењу, уз напомену да овај поступак неће свету ускратити приступ истини која стоји иза филма „Ваxxед“.

Због све јачег антивакциналног покрета, све више родитеља одбија да вакцинише децу цепивима која су законом обавезна. Они тврде да у вакцинама има живе и адитива који су веома штетни за здрављеи могу узроковати разне болести.

Највише замерки имају на ММП вакцину (против малих богиња, заушки и рубеола), коју повезују са добијањем аутизма, иако лекари тврде да не постоји ниједно валидно испитивање које је ту повезаност доказало.

И у Србији је све више родитеља који одбијају да вакцинишу своје бебе, без обзира на апеле стручњака да је то „мера која је међу најбезбеднијим савременим медицинским интервенцијама и далеко је безбедније примити вакцину него ризиковати могућност настанка инфекције, компликација, болести и неретко смртних исхода“.

Извор: Мондо