Прочитај ми чланак

БОШКО ОБРАДОВИЋ: Да је данас жив, Ђинђић би био на политичкој позицији Двери

0

 bosko srpska zastava

Бошко Обрадовић, лидер Двери, у Недељнику први пут говори о томе шта заправо хоће нова српска десница. Ко је крив за губитак Косова? Зашто је против ЕУ и НАТО, али и против да Србија постане руска губернија? Открио је ко је за њега највећи српски националиста, а кога највише цени из грађанске опције…

„Противимо се уласку Србије у ЕУ, али смо за сарадњу са ЕУ и са свим земљама Европе појединачно. Противимо се уласку Србије у НАТО, али смо за сарадњу са НАТО-ом кроз Партнерство за мир у коме је и Русија. Ми смо за стратешку сарадњу с Русијом у политичком, економском и војно-безбедносном смислу, али смо против тога да Србија буде руска губернија“, поручио је у разговору за Недељник Бошко Обрадовић, први човек Двери, које у коалицији са ДСС-ом излазе на предстојеће изборе.

Обрадовић, међутим, на питање да ли би за себе рекао да је десничар или националиста, одговара:

„У 21. веку политички термини деснице и левице практично више не постоје. Српски покрет Двери баштини најбоље традиције и српске деснице и српске левице. Шта то конкретно значи? Ми смо за активан повратак државе у нашем друштву. Ми смо родољубиви политички покрет. Ми смо за повратак редовног служења војног рока, јер сматрамо да је војска једна од најзначајнијих државних институција. И ми држимо до заштите и очувања националног идентитета како српског народа, тако и свих мањина које живе у Србији. То су погледи деснице. Али ми смо против крупног капитала који газдује Србијом. Када говоримо о социјалној солидарности, помоћи социјално најугроженијим категоријама становништва, задругарству или о томе да банке морају да поделе терет кризе са грађанима или привредом, онда смо аутентична српска левица“.

Обрадовић је у разговору изнео да му се чини да је председник Републике Српске Милорад Додик, попут Зорана Ђинђића, прешао пут од политичара који је дошао на власт под менторством западних центара моћи, а онда као државник у први план ставио српске националне интересе.

„Ђинђић је изгубио главу зато што је указао на дупле стандарде Запада, отворио тему Косова и Метохије како не би дошло до независности, и што се у тим последњим месецима свог живота практично окренуо позицији патриотског политичког дискурса“, рекао је Обрадовић.

На питање да ли то значи да би Ђинђић данас био десничар, Обрадовић је одговорио:

„Да је данас жив, Зоран Ђинђић би био на политичкој позицији Двери.“

У великом разговору за Недељник лидер нове српске деснице говори и зашто га Вучић првенствено подсећа на Мила Ђукановића, зашто је октобра 2000. гласао за Коштуницу и како данас гледа на Милошевићеву улогу у историји Србије. Обрадовић у разговору објашњава зашто Двери нису исто што ДСС или радикали. Он, такође, за Недељник говори шта за њега и Двери представља Косово и како би они решили проблем са јужном спрском покрајином. Преноси и шта за њих представља Војводина, шта Санџак и како виде будућност Републике Српске, али и како виде однос Срба и Хрвата.

Обрадовић у Недељнику први пут говори о томе шта заправо хоће нова српска десница и образлаже ставове о ЕУ и НАТО, али и однос према Русији. Открио је ко је за њега највећи српски националиста, а кога највише цени из грађанске опције…

Да ли лидер Двери купује увозну робу у иностраним трговинским ланцима и шта је данас економски патриотизам, шта мисли о обавезној вакцинацији деце, да ли Србију види као монархију, али и како реагује када чује да Двери зову „звери“, читајте у штампаном издању Недељника које је на киосцима од 24. марта.

Извор: Nedeljnik