Прочитај ми чланак

Кандић: Најлогичније је било да Караџића осуде доживотно !

0

kandiceva

Оснивачица Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић оценила је данас да је пресуда Радовану Караџићу од 40 година затвора праведна за жртве али и за оптуженог.

Кандић је за телевизију Н1 оценила да је Караџић кажњен за дела за која је знао да су се догађала.

„Било је најлогичније да му се изрекне казна доживотног затвора, јер је то у ствари 40 година“, рекла је она. Како је истакла, ниједан домаћи суд не би утврдио све чињенице које је утврдио Хашки трибунал.

Ова пресуда је највећа препрека за сваки покусај ревизије, нове интерпретације онога шта се догодило у Зворнику, Санском мосту, Приједору, оценила је она.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
КАРАЏИЋ ОСУЂЕН НА 40 ГОДИНА ЗАТВОРАПогледајте тренутак изрицања пресуде Караџићу
Кандић је додала и да је дефинитивно утврђен геноцид и да је у свим делима утврђена дискриминаторска намера – да се створи хомогена средина без муслимана и Хравата.

„То су судске чињенице и те судске чињенице ће остати“, рекла је Кандић.

Према њеним речима, први пут је чула, приликом изрицања пресуде да је постојало 50 логора, каква је ситуација била у њима и колико је људи умрло.

Како је истакла, увек се водило рачуна да се не оптужују они на високим позицијама како би се сачувале те државне институције.

„То открива да ни након 20 година нема те власти која хоће да каже оно што је тачно да су државне институције злоупотребљене“, закључила је Кандић.