Прочитај ми чланак

Злочинац Тачи тражи: Србија да призна Косово!

0

antinato1903Изабрани председник Косова Хашим Тачи изјавио је да је Београду и Приштини потребан компромис који ће омогућити бољу будућност, те да Србија треба да призна Косово и да не спречава, како је рекао, његову међународну интеграцију, пише приштинска Коха диторе.

Тачи је на предавању у Институту за Глобалну правду у Хагу представио „четири тачке“, које ће, према његовим речима, помоћи „успостављању мира и сарадње“ између Београда и Приштине.

Као прву навео је неопходност успостављања сарадње у борби против криминала и трговине људима, као и верског екстремизма.

– Неопходна је и опрезност око утицаја Русије – рекао је Тачи, који сматра такође да Београд и Приштина, треба да постигну, како је навео, дугорочне договоре у циљу јачања привреде и отварања нових радних места.

Он је, пише Коха, рекао да „Србија треба да призна Косово као суседа и да не спречава његову међународну интеграцију“.

– Медутим, морамо направити компромис који ће омогућити бољу будућност – навео је Тачи, који ће позицију косовског председника, упркос противљењу уједињене опозиције, преузети почетком априла.

Према Тачијевим речима, за нормализацију односа Београда и Приштине битно је подстицање регионалне сарадње и, како је рекао, коначан наставак унапређења владавине права како би се постигла „правда за жртве“.

– Многи наводи објављени су у извештају Дика Мартија. Косово спроводи веома транспарентан, међународни судски поступак да се утврди истина. Немамо шта да кријемо – навео је Тачи.

Специјални суд ће усталасати косовско друштво

Извршни директор Међународне адвокатске коморе Марк Елис изјавио је да се још не зна датум када ће специјални суд за злочине против бивше ОВК почети да ради, али да нема сумње да ће рад те правосудне институције „усталасати косовско друштво“.

Важно је каже Елис да Косово показује спремност да испуни ову обавезу у складу са медународним стандардима.

– Нема сумње да ће специјални суд усталасати косовско друштво и то је веома позитивно – навео је он у интервјуу за Радио Слободну Европу, пренели сумедији у Приштини.

Веру да ће, како каже, тај суд имати важну улогу у отклањању „таманих облака прошлости у региону“ и зато је важно подржати његов рад.

Vesti-online.com