Прочитај ми чланак

Фила: Војислав Шешељ ће бити слободан човек

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

Саопштење Хашког трибунала да ће пресуда Војиславу Шешељу бити изречена 31. марта у 10 сати, без присуства оптуженог, према адвокату Томи Фили наводи на оптимистички закључак да је пресуда таква да није неопходно да Шешељ буде тамо.

„У преводу, ово значи да би Шешеља ионако пустили да се врати кући. Oва одлука ми улива оптимизам да је пресуда повољна“, каже Фила. Ипак, он за Спутњик наглашава да то не мора да значи да је пресуда ослобађајућа, већ да сигурно неће прећи две трећине времена које је Шешељ већ провео у Трибуналу.

На питање чему онда читава ујдурма из Хага са захтевима за Шешељево испоручивање до краја марта, Фила појашњава да „у Трибуналу до сада овакве ствари нису радили, али да је очигледно да хоће да се реше свих предмета, па су прибегли овом решењу уместо да чекају да ли ће да дође на изрицање пресуде или ће се десити нешто, па да и не изрекну пресуду“.

Тома Фила каже да се овакав расплет случаја „Шешељ“ може сматрати и као добра одлука државе Србије да сарађује, али да не поступа по аутоматизму.

„Може да се тумачи као велики успех велики успех владе премијера Вучића“, закључио је Фила за Спутњик.

Хашки трибунал је раније саопштио да ће пресуда Војиславу Шешељу бити изречена 31. марта у 10 сати, без присуства оптуженог. Такође, Трибунал је позвао Шешеља да до 22. марта писаним путем обавести суд да ли жели да прати изрицање пресуде путем видео-линка из Београда.

Лидер радикала није желео да коментарише могућност да изрицање пресуде прати преко видео-линка.

Он је објаснио да нема коментар све док му обавештење о томе не доставе у писаној форми и на српском.

„Нећу ништа да коментаришем док ми не доставе написмено и на српском. Пуних 13 година сам се тако држао, то за мене не постоји док ми се не пошаље на српском“, казао је Шешељ агенцији Бета.

У образложењу одлуке, које је потписао судија Мандиаје Нијанг, наводи се да ће пресуда бити изречена 31. марта, упркос одсуству оптуженог, не зато што се његово присуство не захтева, већ зато што он одбија да буде присутан и што српске власти не примењују адекватна средства да га на то приморају.

Спутник