Прочитај ми чланак

Анти НАТО протест у Подгорици: Глас против окупације

0

protest crna gora

Национални ослободитељни покрет Русије упутио је синоћ писмо подршке организаторима перформанса пред амбасадом Сједињених Америчких Држава у Подгорици, саопштио је у име организатора Војислав Мистовић.

,,Пријатно смо изненађени када смо чули да сте се у Подгорици одлучили за такву акцију. Пратили смо сва дешавања која су довела до мекане окупације Црне Горе и сусједних држава. Није могуће вјеровати да је народ Црне Горе или Србије, који је толико страдао од НАТО-а, одједном толико заволио своје крвнике и одлучио да се прикључи НАТО алијанси. Странци покушавају да нас натјерају да сјутра пуцамо једни у друге. Неће моћи. Били смо заједно прије него су и настале Сједињене Америчке Државе’’, саопштено је у писму подршке Националног ослободитељног покрета Русије.

Потпредсједник Српске листе Милорад Рашовић затражио је од државних власти да током предстојеће јавне расправе о војним интеграцијама, сем уласка у НАТО и концепта војне неутралности, учине медијски равноправном и солуцију интеграција са Русијом у Организацију за колективну безбједност и сарадњу. Од оних који помињу формирање анти-НАТО блока, Српска листа је затражила да се прво јавно одрекну Европске уније.

,,Ми се не кријемо када су у питању наше стварне политичке намјере, нас не интересује прича о изборном законодавству, ми хоћемо да спријечимо улазак Црне Горе у НАТО зато што то жели и већина грађана Црне Горе. Простор пред Скупштином и Владом Црне Горе није адекватно мјесто за протесте. Власт у Црној Гори не би повукла многе потезе на штету већине грађана да је на то не приморавају Сједињене Америчке Државе. Зато смо ми упорни у ставу да протестујемо искључиво пред америчком амбасадом. Овај скуп је проста најава свега онога што слиједи у наредном периоду’’, рекао је Рашовић.

Робет Жижић је, у име Завјетника тестамента Светог Петра Цетињског, синоћ јавно, са протестног перформанса, позвао митрополита Амфилохија да се 27. марта придружи свом, како је рекао, истинском стаду. За тада је најављен класични протестни скуп против НАТО-а у организацији Српске листе пред амбасадом САД-а.

,,Нека буде са нама овдје пред америчком амбасадом, нека нам благослови народни збор против уласка Црне Горе у Европску унију и НАТО пакт. Сматрам да је дошло вријеме да митрополит први треба да се одреди према губи из торине“, казао је Жижић.

Жижић је истакао да Американци и Запад ,,обезвређују наше државотворне идеје и релативизују питање независности и суверенитета“.

,, Преко издајничке власти и корумпиране парламентарне опoзиције разбили су нас и пацификовали, док себе све више наоружавају. Гдје год су српски непријатељи преузели контролу над органима власти, прво у Републици Српској, па Црној Гори, а сада и у Србији, настоје потпуно прекомпоновати васпитно образовни систем, а из наставног плана и програма избацују тематику националне историје, културе и традиције’’, казао је он.

(Србин.инфо)