Прочитај ми чланак

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА НА КОРАК ОД ФИНАЛА: После продужетака савладана Цедевита

0

a97e88fc4d2176aad01b08b8827991b9

Кошаркаши Црвене звезде на корак су до финала АБА лиге! У првом мечу полуфинала, у крцатој дворани „Александар Николић“ победили су Цедевиту са 97:88 после продужетка, у ком су преломили Таренс Кинси и Квинси Милер тројкама.

„Делије“ су послушале Дејана Радоњића! Незапамћени редови испред хале „Александар Николић“ уочи меча најбоље су сведочење да су навијачи Звезде озбиљно схватили апел тренера и поред бојкота регионалне лиге.

Иако не иду организовано на мечеве АБА лиге, атмосфера је била слична евролигашкој, без застава на трибинама и не баш на том нивоу, али је свакако била ветар у леђа Радоњићевим пуленима.

Иако је промашио два уводна бацања и тројку, Дангубић је показао огроман напедак и жељу. Свуда је стизао, покривао сваки део паркета, скакао у нападу и уносио додату енергију у екипу, али то није било довољно.

Предњачио је Квинси Милер, жељан да покаже како је инцидент из ноћног клуба у недељу увече прошлост и како није утисао на њега. Без заштитне маске или фластера након ударца флашом у главу, заиграо је најбоље што зна, што није дуго трајало.

Гости су грешили у организацији игре осим када су акције прављене за Мира Билана, кога је Цирбес тешко чувао и уз помоћ саиграча. Цедевита је најчешће фауловима сецкала игру домаћина који је највећи део првог полувремена контролисао резултат и у првој деоници свео ривала на само 14 поена.

У нападу су важне тројке погодили капитен Лазић и Кинси под фаулом, те уз Цирбеса и Милера држали црвено-беле у предности.

Ипак, све се променило у другој четвртини, највише због индиспонираног Цирбеса. За само четири и по минута у игри зарадио је три личне грешке и у 15. минуту се преселио на клупу. То се поклопило са серијом Загрепчана 8-0 (тројке Пилепића и Гордића уз продор бившег плеја Партизана) и били су знак за аларм на Радоњићевој клупи – хрватски евролигаш је преокренуо на 25:26.

Црну серију од четири минута без коша из игре прекинуо је сјајни Кинзи, који кад год је потребано преузме одговорност и најчешће буде прецизан са полу дистанце.

Међутим, одједном је нестала креација у нападу, било да су на паркету били Јовић или Мицић, Цирбес је остао на клупи због проблема са фауловима, а Штимац није могао са Биланом.

Цедевита је наставила да решета, тројке су убацили и Бабић и Пулен и серија се продужила на 16-2 за упозоравајућих 27:34 у 17. минуту. Много боље су гости завршили прво полувреме и на предах отишли са 37:43.

У трећој деоници дуго се балансирало због опреза који су наметали фаулови, Цирбес и Кинси су имали три, Дангубић четири, али је и поред тога одржан корак резултатски.

Притисак на госте вршиле су и „делије“, падали су предмети на паркет, уследило је и упозорење делегата, а Цирбес је одлично играо одбрану на Билану.

Залет је ухваћен поенима Јовића (46:47), а затим је у року од једног минута направљена серија 8:0. На тројку Лазића надовезао се Милер закуцавањем (54:52), па је Вељко Мршић тражио тајм-аут.

Дефанзива је била заслужна за „празне минуте“ Цедевите, која је пред крај трећег периода игре изједначила на 56:56 и најавила беспоштедну борбу за брејк.

Офанзивни скок био је адут Звезде за нову мини-серију 5:0, разиграо се и Цирбес потпуно заборавивши на притисак који је имао због фаулова, али је Пулен био невероватан.

Класу је потврдио са две тројке у низу, лако је дошао до 19. поена и натерао Радоњића да узме тајм-аут, после ког је Квинси Милер узвратио.

На све што је Пулен урадио Цирбес је имао одговор, тако је било и до 40. минута када је уз фаул погодио за изједначење и 80:80. Драма је одржана до краја, слободним бацањима Бабића узвратио је Јовић (82:82), док је свима стао дах у хали када је Пулен шутирао тројку за победу и – промашио за продужетак.

У додатних пет минута, сјајну увертиру направили су Кинси и Милер тројкама, а Квинси је постигао још једу за 92:86, чиме је све било решено. Направљен је велики корак ка финалу, наредни меч играће се 22. марта у Загребу.

Извор: Блиц