• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • Кајмакчаланска осматрачница Српске војске са Солунског фронта није споменик културе од значаја
Прочитај ми чланак

Кајмакчаланска осматрачница Српске војске са Солунског фронта није споменик културе од значаја

0

Kajmakčalanske osmatračnice Srpske vojske sa Solunskog frontaУ Пионирском парку, у центру Београда, налази се реплика Кајмакчаланске осматрачнице Српске војске са Солунског фронта. Постављена је у част победничког јуриша Српске војске, која је пробојем Солунског фронта ушла у историју овенчана славом.

У ово време, у коме су појачане активности на прекрајању историје и умањивању улоге и заслуга Србије у Великом рату, стање споменика је следеће:

1. Осматрачница није званично проглашена спомеником културе од значаја за Србију (чак ни за Београд).

2. Осматрачница је само део „значајног природног добра Пионирски парк“ – целина под претходном заштитом. Решењем Скупштине града („Сл.лист града Београда 43/2007) „Пионирски парк“ је поверен на управљање одн. старање ЈКП Зеленилу Београд и не спомиње Осматрачницу. Дакле, она се третира само као хрпа камења и декор значајном дрвећу и шибљу засађеном у парку.

3. На захтев, и из достављених документа Завода за заштиту споменика културе града Београда, чита се : „Осматрачница је у лошем стању“. Године 2007. направљен је пројекат адаптације и санације Пионирског парка, али, изгледа само за траву, шибље и дрвеће, јер Осматрачница није ни такнута.

4. Осматрачница није део туристичке понуде града Београда, а нико ни не сматра да је надлежан да осмисли понуду у којој би је туристима показали и објаснили њен значај и улогу Српске војске у Великом рату. Туристичка организација Београда није сматрала за потребно чак ни да одговори на допис.

5. Осматрачницом се сада баве само:

– лица која перу шофершајбне аутомобилима на тој раскрсници и користе Осматрачницу за за своје разне потребе,

– НН лица или лице које већ годину дана, пред нашим очима растура Осматрачницу, камен по камен од врха, постепено, да се не примети. Свако ко то хоће да види, нека зађе иза осматрачнице. Лично сумњам да је неко наумио да тај ћошак парка искористи као „пашњак прве класе“, па га припрема.

Срамотно. Тужно.

Извор: Србин.инфо – Братислав Ђуровић