Прочитај ми чланак

РАШКОВИЋ ИВИЋ: У Србији власт поново спрема шмркове

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

„Коалиција ДСС – Двери још нема формално слоган за предстојеће парламентарне изборе, али смо одлучили да почнемо са „срећом“. У том ће се правцу наш слоган и развијати. Срећа је у Србији занемарена, и треба је вратити у оптицај. Срећа је слободна Србија, складна породица и Косово и Метохија у Србији. Срећа је живети од свог рада, а срећа је и посао“, каже за Данас Санда Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије и бивша амбасадорка Србије у Риму. Она додаје да ће коалиција коју предводи на изборе изаћи под именом Двери – ДСС – Санда Рашковић Ивић – Бошко Обрадовић.

Шта ће вам бити основица кампање и на чему ћете највише инсистирати?

Поред наших класичних државотворних тема као што су КиМ, негативан однос према даљем приближавању НAТО и евроскептицизма, интензивирања сарадње с Руском Федерацијом, тема кампање ће бити економски патриотизам и план за обнову домаће привреде. План за развој занатства и пољопривреде, као и посебно посвећивање пажње женском предузетништву и материнским привилегијама. Ту је и борба против корупције путем доношења Закона о пореклу имовине.

Премијер Вучић се питао ових дана како ће се странке финансирати у кампањи када је већини блокиран рачун. Да ли и ДСС спада у ту категорију?

Рачун нам тренутно није блокиран. Финансираћемо се из буџета, предвиђеног за изборе. Имаћемо јефтину кампању, без скупих спотова. Данас када људи немају посао и када породице једва састављају крај са крајем, неморално је бацати новац на луксузну кампању.

Већ сада су на рачун ДСС и Двери изречене многе критике. Очекујете ли да ће у кампањи те оптужбе бити много жешће, односно очекујете ли прљаву кампању?

Нажалост, кампања ће бити прљава, агресивна, пуна мржње. Опозицији неће бити дозвољено да износи аргументоване критике и даје предлоге. Лажи гебелсовског типа, хајка у коју су се укључили политичари, медији и поједини њихови новинари забрињава и растужује, јер то говори да смо друштво које није развило демократски капацитет чија је база култура дијалога

Покрет социјалиста вас прозива да коначно кажете због чега су ДСС и Двери спалили Скупштину и РТС?

Што се тиче паљења Скупштине, није је запалио ДСС, већ изиритирани народ кога је управо власт, чији важан део је био Вулин, довела дотле да у гневу на властодршце изгуби осећај за меру.

На терет ваше странке ваши политички противници стављају и изручење великог броја Срба Хагу, али и ћутање о киднаповању Слободана Милошевића, али и о НAТО агресији?

Сарадња са Хагом је наслеђена, међународно призната обавеза, још из времена када је Вулинова партија била на власти. О НAТО никада нисмо ћутали, нити ДСС нити ја. Десетогодишњицу НAТО бомбардовања сам у Италији обележила великим скупом у Риму у Aмбасади Србије. На скупу су учествовале италијанске истакнуте личности из света новинарства, политике и науке. Одржана су и 4 протестна скупа у различитим деловима севера Италије.

Па ипак из Вулинове странке тврде да сте ушушкани у скупу бунду и са високом платом аминовали све док сте били амбасадор у Риму?

Плата коју сам добијала као амбасадор у држави Италији, а не у Ватикану, била је неупоредиво мања од ове коју има садашња амбасадорка, а коју јој је одредила ова власт. Што се моје бунде тиче, зарадила сам је од властитог преданог рада у струци. Сећам се времена када нас је Вулин по зими поливао хладном водом из шмркова. Капути су нам били натопљени водом. Пошто је атмосфера таква да се спремају поновно шмркови, треба имати нешто дебље. A разлика између хајатовских левичара и десничара је у томе што ти Хајат левичари гледају шта ко од политичких противника има, а десничари гледају како је ко оно што има зарадио. A ја сам своју бунду зарадила 36 година радећи у струци.

Листа

Прва на листи ДСС је Санда Рашковић Ивић, потом следи потпредседник ДСС Славиша Ристић са Косова. У врху листе наћи ће се у Драган Лапчевић, који је већ два пута био посланик у републичком парламенту, али и Драган Маршићанин, први председник парламента, након петооктобарских промена. На листи су и Горица Гајић, још једна бивша посланица, али и једно ново лице Драгана Трифковић, новинарка и директорка Центра за геостратешке студије.

Извор: .danas.rs/ Мирјана Р. Миленковић