Прочитај ми чланак

Бранитеље боли истина о масакру

0

oluja

У Хрватској се протеклих дана не стишава бура у вези с данским документарним филмом „15 минута – Масакр у Двору“, који говори о једном од најбруталнијих злочина у време хрватске офанзиве „Олуја“, кад је убијено девет штићеника психијатријске установе. Злочин за који нико није одговарао.

Филм у Хрватској није приказан, али они који су га видели, пре свега представници бранитеља, сматрају га антихрватским. Посебно су изнервирани због чињенице да је Хрватски аудио-визуелни центар (ХАВЦ) са 250.000 куна (нешто мање од 33.000 евра) суфинансирао пројекат који, како сматрају, има за циљ да одговорност данског батаљона Унпрофора који није спречио злочин, пребаци на хрватску војску.

Филм је после учешћа на фестивалу премијерно приказан на Радио-телевизији Србије августа прошле године, након чега је хрватски бранитељ Ивица Панџа поднео кривичну пријаву. Хрватски медији тврде да је тада филм враћен у Данску на дораду, док је ХАВЦ забранио коришћење материјала, правдајући се пред домаћом јавношћу да приказана верзија није коначна.

Генерал није дочекао измене

Генерал потпуковник Миле Новаковић испричао је у филму своју верзију догађаја, а у једном моменту успео је и да расплаче свог данског саговорника. Новаковић је непуних месец дана након премијера филма преминуо, тако да неће моћи да сведочи како ће испод његовог имена бити додато да је осуђен за ратни злочин. Некадашњег команданта Српске војске Крајине хрватско правосуђе је у одсуству неправоснажно осудило за ратне злочине, што је он до краја негирао.

Филм неће бити премонтиран, нити ће неке сцене бити избачене, потврдио нам је у разговору за „Вести“ Владимир Банић, новинар РТС-а и коредитељ филма. Њега је мејлом о изменама на којима је инсистирала хрватска страна, а на које су пристали, обавестила продуценткиња из Данске.

– У филму ће се променити само називи места, рецимо, уместо Баније писаће Бановина. Такође су инсистирали да се у потпису за генерала Милета Новаковића дода да је у Хрватској осуђен за ратни злочин. Уколико сам разумео продуценткињу, у енглеској верзији филма писало је да је било примирје, а да су онда хрватске снаге отпочеле ватру. Сада ће бити избачено да је примирје прекинула хрватска војска – наводи Банић измене које ће уследити након што се дигла велика политичко-медијска бука у Хрватској.

Необично је да се овако жестока јавна полемика покренула баш сада, иако су хрватски бранитељи покушали да подбуне своју јавност још летос, одмах после српске премијере. Посматрачи сматрају да објашњење за то лежи у чињеници да је у Хрватској дошла нова, десничарска влада.

– Њихов проблем је што не виде важност решавања ратних злочина. Ни у једном интервју и наступу ових дана у хрватским медијима се не говори о жртвама и потреби да се пронађу и казне виновници злочина, него се полемише о томе да ли је то антихрватски пројекат. А филм је покушај да се проговори о страшном злочину, кад је убијено девет цивила, психијатријских болесника, од којих је једна била Хрватица – каже Банић.

Окајавање Данаца

Осмог августа 1995. у Двору на Уни, на само неколико метара од данских војника, убијено је најмање деветоро цивила, који су због бомбардовања Петриње током „Олује“ евакуисани из психијатријске болнице у Двору на Уни. Непознати војници ушли су у школу у којој су били ови махом и физички хендикепирани људи и из непосредне близине убили деветоро, а заробили и у непознатом правцу одвели још троје. Ликвидацији су сведочили дански војници који су желели да отворе ватру на убице, али им командант данског кампа Јирген Колд то није дозволио. Управо се Колд у филму суочава са својом одлуком да не заштити болесне цивиле.

vesti-online.com