Прочитај ми чланак

Русијa припрема систем борбе против „обојених револуција“

0

1103649577

Тема борбе против „обојених револуција“ у Русији била је главна на годишњој седници Академије војних наука. Том приликом је предложено да делатност структура које организују сајбер нападе и врбују присталице треба прогласити диверзантском и израдити концепцију „меке силе“ за борбу против ње.

У разговору о могућим методама борбе против „обојених резолуција“ учествовали су потпредседник Владе Русије Дмитриј Рогозин, начелник Генералштаба Оружаних снага Русије и први заменик министра одбране Валериј Герасимов, шеф Академије војних наука Махмут Гарејев, представници факултета и широки круг експерата, пише „Комерасант“.

Према речима Герасимова, „обојене револуције“ које су један од метода вођења хибридних ратова, у Министарству одбране оцењују као државни пуч. С тим у вези, супростављање овој појави се изводи „по истом кључу и на сличне начине“.

Истог мишљења је и члан Академије војних наука Андреј Манојло, који сматра да „обојене револуције“ нису измишљена претња. Он је нагласио професионални приступ Генералштаба у оцени ситуације и предлозима начина борбе. Манојло је изјавио да структуре које се баве врбовањем грађана треба да буду „изједначене са диверзантима“.

„Овакве мрежне структуре не разликују се ни по чему од оних које користе терористе. Искуство Министарства одбране које је стечено на Северном Кавказу и у последњим конфликтима може бити успешно примењено“, цитира лист речи члана Академије.

Манојло је нагласио да одређени елементи борбе против концепције „меке силе“ већ постоје у руској спољној политици, али да су представљени у њој прилично шематски и најчешће као копија решења других земаља.

У јуну 2015. године објављено је да руска Војна академија већ методично ради у сфери борбе против „обојених револуција“. Ту се у обзир узима искуство војних специјалиста који су учествовали у извођењу антитерористичких операција на Северу Кавказа. Донедавно, питањима „обојених револуција“ бавио се и Савет безбедности Русије.

Спутник