Прочитај ми чланак

ПРЕМИЈЕР МАЂАРСКЕ СПРЕМИО ЛОВУ: Орбан купује Војводину!

0

madarski-premijer-viktor-orban-jpg

Виктор Орбан, премијер Мађарске, планира да у Војводину упумпа 166 милона евра које је добио од Европске уније.

Део тог новца, односно најмање 10 милиона евра, требало би да странкама војвођанских Мађара стигне већ пред предстојеће изборе, а дугорочни циљ је јачање позиција Мађарске и слабљење утицаја званичног Београда на подручју Војводине.

 

Мађарске калкулације

Ништа боље о Србији није говорила ни потпредседница мађарског парламента Каталин Сили, која је у разговору са бившим војвођанским политичарем рекла да међудржавни односи Србије и Мађарске нису тако добри како се јавно говори. Она је нагласила да не верује да ће Србија тако брзо успети да спроведе неопходне реформе и отвори сва поглавља у преговорима са ЕУ. Према њеним речима, у контакту са посланицима парламента ЕУ речено јој је да ће Србија на крају тог процеса морати да призна независност Косова и Метохије и јасно се дистанцира од Русије.

 

Према сазнањима “Ало!” из дипломатских кругова, то је председник мађарског парламента Ласло Кевер недавно саопштио једном од бивших лидера Савеза војвођанских Мађара, уз опаску да је Орбан недавно морао да води непријатан разговор са бриселском администрацијом, која му је поставила питање зашто толики новац жели да усмери на подручје Војводине без претходних консултација са званичним Бриселом.

С друге стране, по Кеверовим речима, проблем за Орбана представља и то како да толики новац на законит начин уведе у финансијске токове Србије, а да то од српских власти не буде “погрешно протумачено”.

Орбан је због тога у разговору са представницима мађарских странака тражио да му њихови стручњаци сачине концепт уласка тог новца у Србију који би био усаглашен са српским законодавством. Новац би пре свега требало да буде намењен развоју приватног предузетништва, пољопривреде и туризма.

Кевер је у разговору навео да је у контактима са представницима Амбасаде САД у Будимпешти добио уверавања да САД води стратешку политику према Србији која није временски ограничена и која иде у правцу да се Србија због чврсте историјске повезаности са Русијом сведе на “реалне” државне границе и да убудуће званични Београд има што мању власт у Војводини.

– Представници амбасаде су ми рекли да је САД најмоћнија земља на свету и да не мења своју политику и њене стратешке правце, већ на тој политици истрајава све до реализације својих стратешких циљева – пренео је предсеник мађарског парламента.

Кевер је након тога констатовао да “Мађарска мора бити спремна за оно време кад Србија не буде више могла да има потпуну контролу на подручју Војводине” и изнео процену да ће Војводина у наредном периоду све више бити окренута према Будимпешти уколико Мађарска буде инвестирала велики капитал на том подручју, а првенствено у области пољопривредне производње.

Председник мађарског парламента потом је рекао да је значајан проблем то што је један део становништва Србије окренут према ЕУ, а други према Русији. Он је изнео и то да је свестан да је становништво у Војводини већински српско, али да то није непремостива препрека у реализацији мађарских националних интереса, с обзиром на то да постоји велики број национално мешовитих породица, због чега треба играти на карту стварања новог “војвођанског” идентитета.

Извор: Ало.рс