Прочитај ми чланак

А ЗА СРБИЈУ ШИПАК: Како нас је ЕУ шутнула у задњицу

0

У Министарству енергетике су остали без текста. Немају шта да коментаришу. ЕУ је избацила Србију из ванредног плана за снабдевање гасом.

Овај план се примењује у кризним ситуацијама, а с обзиром на околности у Украјини, од следеће године ће кризна ситуација постати редовно стање на гасном тржишту ЕУ. Гасоводи преко Украјине се затварају, Северни ток је довољан за Немачку, а шта ће бити са источноевропским земљама, Италијом и Грчком-одговора нема.

Оне су требале да се снабдевају преко Јужног тока који је вољом ЕУ блокиран.

Влада Србије је, иначе, по питању Јужног тока свечано изјавила да ће поштовати сваки договор ЕУ и Русије.

Правећи се невешти, Вучић и Дачић су „ухватили кривину“ и нису желели помоћи руској страни у реализацији пројекта.

Убрзо после објаве да је изградња Јужног тока суспендована, Србија је приступила Европској енергетској заједници. Тада су НАТО и ЕУ лобисти повикали: шта ће нам Русија?

Имамо ЕУ и чланица смо заједнице која ће нам обезебдити сигурно снабдевање!

Да, да…

Ево сада видимо колико је тој Заједници стало до Србије и колико смо им уопште битни. А и зашто би били? Свака власт треба да се брине пре свега о интересима сопствене државе.

Интерес Србије је био и остао стратешко везивање за руске цевоводе. Нисмо то учунили и самим тим постали пуко средство у великој енергетској игри у Европи. ЕУ нас је последњим потезом шутнула у задњицу. Али, на овоме не може да се заврши. Неко у Србији због свега мора да одговара. Угрожена је енергетска безбедност земље.

Извор: Фонд Стратешке Културе