Прочитај ми чланак

РУСКИ ХУМАНИТАРНИ ЦЕНТАР у Србији спасио многима животе, а нема никакве повластице!

0
Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Пошто је Скупштина Србије верификовала окупаторски споразум о проласку НAТО трупа кроз нашу земљу, у домаћој јавности, поготово оном делу који је традиционално наклоњен Русији, све су гласнији оправдани захтеви да специјални статус у нашој земљи добије и српско-руски хуманитарни центар у Нишу.

Тај центар ради више од две године, за то време је много пута помогао како Републици Србији и њеном становништву, тако и државама на Балкану. Ослобађање од такси, пореза и путарина омогућили би да се сва средства коришћена за те намене преусмере на угрожена подручја и становништво. Српско-руски хуманитарни центар никада није постављао услове за пружање помоћи Републици Србији, каже за „Aло!“ Aлександар Радојковић из Српско-руског хуманитарног центра у Нишу на питање о евентуалном захтеву за дипломатски имунитет.

У овом тренутку, СРХЦ није ослобођен такси, комуналних услуга и путарине и нема никакве повластице, чак и када доставља своју хуманитарну помоћ у удаљеним крајевима Србије, тако да плаћа пуну цену путарине и горива из својих средстава. На питање о потписивању споразума Србије и НAТО, у СРХЦ-у је речено да Центар нема овлашћења да се меша у унутрашња питања Републике Србије, док о даљим плановима каже да ће, као и до сада, наставити да помаже Србији у ванредним ситуацијама.

Врата Центра су отворена, кажу, а према последњој систематизацији, предвиђено је да у Центру ради 14 руских држављана и да нема припадника војске међу запосленима.

– СРХЦ је хуманитарна установа која је задужена за пружање помоћи становништву и територијама у ванредним ситуацијама, тако да се ослања на Министарство за ванредне ситуације Руске Федерације и никаква војска се не не налази у оквиру СРХЦ-а – објашњава Радојковић.

Фото: Србин.инфо - Ненад Златановић

Фото: Србин.инфо – Ненад Златановић

Српско-руски хуманитарни центар формиран је на основу споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације од 20. октобра 2009.године о сарадњи у области хуманитарног реаговања у ванредним ситуацијама ситуацијама, спречавања елементарних непогода и техногених хаварија и уклањања њихових последица.

СРХЦ је основан у складу са споразумом између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације од 25. априла 2012. године. – Центар је основан са циљем да се помогне приликом хуманитарног реаговања, као и за активности на превенцији и отклањању ванредних ситуација, гашењу пожара, пружању помоћи становништву настрадалом у ванредним ситуацијама, реализацији заједничких хуманитарних пројеката и програма на територији Републике Србије и других држава региона. Центар има за циљ и обуку и доквалификацију стручњака из области превенције и отклањања ванредних ситуација, спровођење тестирања и демонстрацију савремених ватрогасно-спасилачких средстава и технологија, кажу у СРХЦ-у.

zaharova-tjub-650x388

Захарова: Не шпијунирамо у Нишу!

Портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да су спекулације о наводном војном и шпијунском карактеру Руско-српског хуманитарног центра у Нишу злонамерне измишљотине и поручила да је Русија спремна за дијалог са Србијом о потписивању споразума о овом центру. Она је рекла да је некоректно поредити Нацрт споразума о имунитету персонала Центра, који је припремљен још 2014. године, са документом о сарадњи са НAТО који је Београд недавно ратификовао.

– То је искључиво цивилна структура и не функционише по блоковској шеми, нити полазећи од блоковског менталитета – рекла је Захарова и подсетила да је Центар више пута пружао помоћ грађанима Србије и суседних земаља, спасавајући животе људи, и отворен је да му се прикључе све заинтересоване државе.

Што се тиче могућности потписивања споразума о Центру, Захарова је подсетила да је став Београда изложио председник Србије Томислав Николић, а предложио је да се, у оквиру балансираног приступа који одговара српској неутралности, размисли о таквом кораку током припреме радне посете руског премијера Дмитрија Медведева Београду.

– Спремни смо да са српским колегама водимо дијалог у датом правцу. Наравно, он ће бити конструктиван у духу стратешког партнерства, као и о свим другим питањима од обостраног интереса – поручила је Марија Захарова, портпарол руског Министарства спољних послова.