Прочитај ми чланак

Руски „фајтер“ 5. генерације у серијској производњи 2017. године

0

Примарна група ПАК-ФА борбених авиона је скоро завршена, а тестови ће бити завршени у 2016. години. Руско ваздухопловство се нада да ће ускоро почети редовну производњу нових 5г авиона, а први авиони долазе у 2017. години.

Командант Ваздушних снага Русије, Виктор Бондарев, рекао је агенцији РИА Новости да је изузетно задовољан темпом израде ПАК-Фа (такође познат као Т-50).

„Једанаести, Т-50 авиона је спреман већ 60-70 посто. Овај авион ће бити у коначној тест серији „, рекао је Бондарев додајући да је 100 посто сигуран да ће авиони проћи тестирање владе до краја 2016. године.

„Следеће године авион иде у серијску производњу“, рекао је он за РИА Новости.
Бондарев рекао да ће оперативни мотор ПАК-ФА бити спреман за тестирање следеће године и вероватно ће ићи у производњу у 2018. години. У овом тренутку, ПАК ФА се напаја са два Ал-41Ф1 моторима који му омогућиле да полети у суперсоничној брзини крстарења, имају 2.600 км / х максималне брзине, као и домет од 5.500 километара (са два дроп резервоара).

Наредна-фаза мотора, тренутно под називом ‘Тип 30,’ имаће боље карактеристике брзине и уштеде горива.

ПАК-ФА, први руски војни авион развијен од нуле од пада Совјетског Савеза.

Командант је такође открила да би будући руски бомбардер ПАК-ДА могао да се нађе у ваздуху пре него што се очекивало.

„Радови на ПАК-ДА су у току и ми смо задовољни темпом. Задатак је да тест машина лети у 2021. години, али ако се рад настави онако како је сада, до тога може доћи раније „, истакао је Бондарев.

РТ/за СРБИН.ИНФО превео Илија Вуксановић