Прочитај ми чланак

Јелена Милић: Русија отворено ради на погоршању односа између Србије и САД

0

Директорка Центра за евроатланске студије Јелена Милић оценила је да портпаролка МСП Русије прејудицирано инсистира на затезању односа између Србије и САД.

Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова у изјави о погибији двоје српских службеника у америчким ваздушним нападима у Либији навела је да се тај трагичан догађај одиграо на позадини покушаја Запада да Србију увуче у НАТО. Она додаје да је то својеврсно наметање стокхолмског синдрома, када жртве терате да вас заволе.

Милићева је, на маргинама конфереције о руском утицају на стабилизацију, демократизацију и европске интеграције Србије, истакла да је став руске портпаролке “свестан, нетачан и непријатељски према Србији, а меша се и у унутрашње ствари једне суверене земље”.

Она је подсетила да је Србија била део коалиције за бробу против Исламске државе у оквиру које се, нагласила је, догодила интервенција.

Србија је размењивала информације са чланицама коалиције”, истакла је директорка ЦЕАС-а додајући да је незнање где се налазе српски службеници успоравало рекације док су, како је рекла, Американци сазнали да могу да казне одговорне за терористичке нападе у Тунису.

Она је додала да Србија још не зна све околности који су довели до погибије двоје српских службеника, који су отети у новембру прошле године.

Ми још не знамо све околности тог трагичног инцидента, шта је радила наша влада, шта је знала, а шта није, с ким је преговарала, зашто смо остали у Триполију, а појавиле су се и спекулације шта је амбашадор Србије у Либији Оливер Потежица радио”, закључила је Милић.

(Б92)