Прочитај ми чланак

ЛИБИЈА ПЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ: Побуњеници покуњени, Зелени жељни слободе

0

Иако је историјски циљ револуција одувек био промена набоље, пети пут заредом Либијци, који су преварени лажним сјајем обећања Запада, морају признати да се нису испунила њихова очекивања.

Медији одани влади у Тобруку преносе да је између 1000 и 2000 становника вишемилионског Триполија изашло на улице како би прославили годишњицу револуције. На истоку земље, међутим, прослава је била још пригушенија. У Бенгазију, који је Калифа Хафтар, војни заповедник једне од оружаних група, посетио како би проверио војску, није било славља, упркос томе што је управо овај град био седиште покретача лажне револуције. Један од активиста је за Libya Herald пренео како „нико овде не слави.“

pacovi tripoliНовинар Libya Heralda посетио је делове Триполија, који су одавно под контролом страних нелибијских шпијуна, знајући да ће управо тамо добити изјаве становника који су у складу са политиком двојне власти у земљи.

“Упркос свему славим годишњицу са заставама и песмама са мојом децом код куће увече.”, рекла је Гада, домаћица, која ће након песама упитати мужа докле је стигао са папирима за визу за било коју земљу.

На слици десно могу се видети пар пајаца који прослављају годишњицу револуције.

Са друге стране, већина Либијаца и даље је свесна да револуција није донела ништа до чисте пропасти.

“Шта да славим?!”, бесно је рекао један становник Триполија. “Да славим то што нема новца, да славим то што нема кеша у банкама, да славим раст цена, да славим редовне прекиде струје – шта да славим?!”. Он тврди да они који славе су они који имају добитак од тренутне ситуације. “Они користе патриотизам за сопствене интересе”, рекао је.

“Не могу да лажем себе и да се правим да славим док су моји синови жртвовани пред нашим очима од стране страних криминалаца који окупирају град у срцу земље”, изјавио је Марван, становник Триполија, мислећи на Сирт где је пет младих Либијаца убијено и жртвовано од стране такозване Исламске државе последњих три дана.

bengazi pre i posle

Бенгази некад и сад

Као и у свакој пропалој политичкој замисли, влада у Триполију је уложила велики напор и све ресурсе да направи прославу, проглашавајући 17. и 18. фебруар државним празницима. На главном тргу је у среду увече приказан ватромет а обећана је и могућност освајања награде онима који се појаве на тргу, попут аутомобила (ето откуд између 1000 и 2000 Либијаца који наводно славе).

Сазнаје се да је Генерални национални конгрес, који води банда из Мисрате и себе назива владом захваљујући подршци циониста, издвојио 20 милиона либијских динара како би се организовале прославе.

Није све тако црно, има много зеленог

Оно што ниједан медиј није пренео јесу протести Либијаца унутар Либије и њихових присталица широм света, који су 17. фебруара изашли на улице, запевали праве патриотске песме и истакли зелене заставе да покажу да судбина Либије још увек није прекројена.

Јавно се славило у Тобруку, Брак Шату, Бан Валиду, југу Либије и Сирту. Колоне аутомобила украшених зеленим заставама и сликама Моамера Гадафија и његовог сина Саифа дефиловале су путевима. Либијци су јасни – желе своју земљу назад. Њихов дух је на високом нивоу а слобода приоритет.

Упутница

https://www.libyaherald.com/2016/02/16/fifth-anniversary-of-revolution-generates-mixed-feelings-among-libyans/

За Србин.инфо Маја Орлић