Прочитај ми чланак

Израел ракетирао војне пунктове у Сирији

0

izraelski-tenkovi

– Локација је циљана са три ракете, које су причиниле материјалну штету – наведено је у извештају опсерваторије.

Такође је речено да се „не зна да ли су чланови Хезболаха били унутар локације или не“.

Прецизирано је да се напад догодио на путу који води до провинције Дара, али се не помиње обим штете.

Про Асадов војни извор је порекао тај извештај, тврдећи да није било израелских војних удара унутар Сирије у среду, али званичног одговора још нема.

Телевизијска станица либанског Хезболаха А-Манар је такође порекла извештај.

Израел је раније био оптужен да је ракетирао мете у Сирији, које припадају сиријској војсци и Хезболаху, савезнику Асада.

– Ако су извештаји тачни, онда би то био други удар Израела откако је Русија покренула ваздушну кампању у тој земљи у којој бесни грађански рат – наводи израелски лист Хаарец, који се заправо позива на извештај Ројтерса.

Први пут се то десило у октобру, када су израелске ваздухопловне снаге наводно напале постројења која припадају сиријском режиму и снагама Хезболаха у планинама Ал- Каламун крај либанске границе. Месец дана касније један официр израелских ваздухопловних снага је рекао да Израелу није потребна ничија дозвола, па ни Русије, о томе где и када да оперише у региону.

– Није нам потребна ничија дозвола и ми настојимо да урадимо свој посао – рекао је официр, подсећају израелски медији.

У јануару је Дејли бист (Даилy Беаст) објавио да Русија обезбеђује велике испоруке оружја Хезболаху, против кога је израелска војска ратовала више од месец дана у лето 2006. године.

Међутим, почетком овог месеца је Хаарец објавио да је израелски амбасадор у Москви рекао парламентарном комитету за спољне послове и одбрану да је Русија уверила Израел да није трансферисала и да неће трансферисати оружје Хезболаху током војних операција у Сирији.

Израелска умешаност у сукоб у Сирији, који траје већ пет година, је мистерија, али су и Дамаск и Техеран тврдили да су израелске одбрамбене снаге изводиле нападе у тој земљи, подсећају светске агенције.

Децембра 2014. сиријска државна телевизија је известила о израелским ваздушним ударима крај Дамаска.

Убрзо потом је Иранска револуцинарна гарда је потврдила да су једног њеног генерала убили „хеликоптери ционистичког режима“. Напетост између Јерусалима и Дамаска је ескалирала 2013. године у време окршаја снага двеју земаља на Голанској висији, коју је Израел окупирао 1967. године.

Званично су Израел и Сирија још увек у рату, с обзиром да мировни споразум ни после готово пет деценија није потписан.