Прочитај ми чланак

Тачијеви крвави трагови стигли и до Нигерије

0

TAČI KURIR
Гувернер нигеријске државе Имо милијардер Рочас Окороча, оптужен за сарадњу у трговини органима са Хашимом Тачијем, посетио је Косово 2012. године, када се срео са више представника Владе, укључујући и Беџета Пацолија. Његов боравак у Приштини имао је обележја државне посете, иако Нигерија званично није признала независност Косова. Због тога се, по повратку, нашао на мети критика домаће јавности.

Тамошња асоцијација лекара указала је на ову посету као на једну од кључних индиција да су њихов гувернер Окороча и косовски шеф дипломатије делови међународне мреже трговаца људским органима.

„ДОКТОР ФРАНКЕШТАЈН“ ЈОШ У БЕКСТВУ
 
Да је Косово црна рупа на тржишту људских органа, сведочи и случај илегалне трансплантације на клиници „Медикус“ у Приштини. Везу ове болнице са трговином органа током и после рата на Косову нагласио је и Дик Марти у свом извештају за Савет Европе. Кључни човек у овим кривичним делима био је злогласни туски лекар Јусуф Сомнез, који је, на основу сазнања којима располаже Тужилаштво за ратне злочине, учествововао у трансплантацији органа отетих Срба, Рома и нелојалних Албанаца у „жутој кући“. Докор Франкештајн, како је прозван у европски медијима осуђен је пред Основним судом у Приштини, али од 2014. се налази у бекству.

– Први пут у историји једна влада учествује у међународној трговини органима – указао је председник нигеријске Асоцијације Филип Нџеманзе и изразио сумњу да се државне медицинске институције злоупотребљавају за ову врсту криминала.

Према писању нигеријских новина и портала, држава Имо, којом газдује Окороча, у средишту је недозвољеног увоза и трансплантације органа. Овај бизнис одвија се и иза фасада нових 27 болница, колико је отворено последњих година ради унапређења здравствене заштите становништва.

Веза сумњивог милијардера из Нигерије и Хашима Тачија поново је отворила сумње да је врх косовске власти умешан у најтежа кривична дела, у које се убраја и илегална трговина органима. Посебан тон овом случају даје и морбидан случај „жуте куће“ на северу Албаније, у којој су узимани органи отетих и киднапованих Срба са Косова.

Иако је специјални известилац Европског парламента Дик Марти још пре шест година доставио извештај у коме су Хашим Тачи и његови блиски сарадници означени као врх пирамиде криминала на КиМ, никакав поступак није покренут. Најдаље се отишло 2014. године, када је Хашим Тачи саслушан од истражних органа Еулекса, али само у својству – сведока.
 
Оснивање специјалног суда за злочине ОВК у Хагу за многе је био траг наде да би чланови тзв. дреничке групе Хашим Тачи, Рамуш Харадинај, Фатмир Љимај, Кадри Весели, Џавир Хаљити и Азем Суља могли да буду изведени пред лице правде, иако је на делу вишегодишње заташкавање њихових недела.
 

Улога Хашима Тачија у мрежи трговине органима, како тврде нигеријски лекари, међутим, неће бити предмет рада овог суда. Шеф скупштинскиог одбора за КиМ Милован, Дрецун наглашава и да је све више индиција које указују на крваве руке косовског шефа дипломатије.

– Оптужбе за учешће у међународној организацији трговине органима показују да су га његови организатори проширили и пренели и ван граница Косова и Албаније – наводи Дрецун.

Дрецун подсећа и да на улогу Хашима Тачија у најтежим криминалним делима на Косову, поред извештаја Дика Мартија, указују и налази западних обавештајних служби које делују на Косову и које садрже идентичне наводе. Из њих се види да је осим у злочинима над Србима, Тачи на врху криминалног ланца који се бави кријумчарењем дроге и оружја. Није до краја расветљена ни улога званичне Албаније и њених државних органа у овим кривичним делима.

Да тврдње нигеријских лекара на Косову нису никаква новост, сматра Славко Симић, председник „Српске листе“.

– Верујем да ће Специјални суд за злочине ОВК, имати храбрости и смелости да подигне оптужнице против починилаца. Много је имена жртава, а ниједно име починиоца још увек немамо каже Симић.