Прочитај ми чланак

СРПСКИ ПОЛИТИЧАРИ О МИГРАНТИМА: Избегличка криза заоштрава реторику у изборној кампањи

0

migranti7Врхунац избегличке кризе, односно дуже задржавање избеглица у Србији на избегличкој рути ка земљама чланицама Европске уније, поклопиће се са финишом изборне кампање. Евентуална злоупотреба те теме од стране појединих партија које одликује реторика усмерена против укључивања Србије у начин одношења према том проблему, који заступа Европска унија, могла би стога довести до ситуације као пре пар година, када су грађани масовно протестовали против збрињавања избеглица у њиховим локалним заједницама.

„Још од почетка велике мигрантске кризе Српски покрет Двери указује на опасност да ће Европска унија од Србије направити највећи избеглички центар у Европи. То би био невиђени удар на економску, здравствену и општу безбедност нашег народа и државе. Влада Србије је очито спремна да зарад додворавања Бриселу прихвати сваку уцену из ЕУ, па чак и да угрози безбедност наших грађана“, оцењује у изјави за Данас Бошко Обрадовић, лидер Двери.

На питање да ли брине о томе да би такав став могао да изазове немире, протесте па и нападе грађана на избеглице, Обрадовић каже:

„Ми смо гостољубив и избеглички народ, тако да ћемо сваког странца увек дочекати на најбољи могући начин, али моја обавеза као српског политичара је да пре свега обезбедим сигурност за наше грађане. Верујем да ниједан град у Србији неће желети да постане мигрантски центар и у том смислу очекујем грађанске протесте против прављења избегличких центара у Србији. Ми нисмо криви за рат у Сирији и Aвганистану, ми не можемо да решимо мигрантску кризу, не видимо зашто избеглице које иду у ЕУ не иду преко земаља чланица као што су Бугарска, Румунија и Мађарска, већ преко Србије. Двери су апсолутно против да нас ЕУ натера да све мигранте које ЕУ одбије, ми морамо да примимо“.

Марко Ђуришић, функционер Социјалдемократска странке, истиче за Данас да је лоше то што неке странке покушавају да злоупотребе избегличку кризу.

„Жалосно је што неке странке у Србији и данас покушавају да искористе избегличку кризу и шире ксенофобију и мржњу. Надам се да у кампањи неће бити инцидената, а да они који пропагирају такве идеје неће добити значајну подршку грађана“, одговорио је Марко Ђурић на питање Данаса да ли постоји опасност да поједине странке искористе избегличку кризу у кампањи и на тај начин утичу на евентуалне протесте против избеглица.

Санда Рашковић Ивић, председница Демократске странке Србије, партије која се попут Двери противи односу власти према избегличком проблему, а који је од стране ЕУ оцењен као хуман и одговоран, истиче за Данас да Србија није у обавези да слуша ЕУ када је реч о овом проблему, будући да није чланица Уније.

„Ми немамо обавезу да пристајемо на квоте које одређује ЕУ јер нисмо чланица те организације. То што ради актуелна власт је само додворавање ЕУ, што показује и њихов однос према великом броју наших избеглица. Ми нисмо изазвали избегличку кризу и не видим разлога да је решавамо. Ти људи јесу несрећни, то нико не спори“, напомиње саговорница Данаса.

Она, међутим, у изјави за наш лист оштро критикује странку Ненада Поповића, бившег функционера ДСС, речима да његова странка – „шири исламофобију“.

„Постоје странке које шире исламофобију и то на један крајње хистеричан начин. Не видим разлог због чега се то ради. То дизање хистерије, чак превентивно, уопште није у реду“, напомиње саговорница Данаса.

Из СНП Ненада Поповића, на ову тему, послали су Данасу писани одговор, у коме између осталог наводе да се „чврста мигрантска политика“, за коју се залаже СНП поред свих увреда и напада „показала као спасоносна у читавој Европи“.

„Сада практично све земље ЕУ, кршећи Шенген, постављају зидове и војску на границе како би се заштитили од неконтролисаног прилива миграната. И сви европски званичници истакли су да је политика добродошлице према мигрантима била пропала политика. То што они хвале однос Владе Србије према мигрантима, то је лицемерно, јер они раде све супротно од тога. Они нама кажу да не подижемо зид, а сами подижу зидове, кажу не изводите војску, а сами изводе војску. Ми не треба да слушамо шта нам говори ЕУ, већ треба да гледамо шта раде они и да радимо то исто. Сигурно је да се политика СНП према мигрантском питању неће мењати ни по коју цену. Нама је безбедност Србије и нашег народа изнад свега“, наводе у СНП.

Migrants in the registration camp in PresevoЕУ позвала балканске земље да хитно обезбеде смештај

Европска комисија позвала је земље дуж балканске руте миграната који иду ка ЕУ, да учине више у пружању уточишта за људе који беже од сукоба или сиромаштва, пренеле су агенције. Наводи се и да је неопходно да „хитно убрзају обезбеђивање пријемних капацитета“. ЕК је јуче објавила извештај, према коме је расположиво или се припрема само око половина од 50.000 места колико су лидери балканских земаља обећали прошле године да ће обезбедити за смештај људи на мигрантској рути, преноси AП.

Комесар ЕУ за миграције Димитрис Aврамопулос је на конференцији за новинаре рекао да је послао писма министрима унутрашњих послова свих 28 држава чланица ЕУ, у коме тражи да убрзају релокацију из пренапрегнуте Грчке и Италије. Навео је да је само 497 избеглица релоцирано у другим државама чланицама, од укупно 160.000 колико је договорено прошлог септембра.