Прочитај ми чланак

Саудијци и Британци на граници Сирије

0

sirija

Британске власти демантовале су ову тврдњу лондонског „Телеграфа“, али је остала недвосмислена одлука да у Јордан упуте око 1.600 војника и 300 јединица борбене технике.

Хропац фанатика

Сада је надомак јорданско-сиријске границе размештено и неколико стотина борбених возила Саудијске Арабије, која је најавила да је уз сагласност САД спремна да уђе у Сирију. Све под изговором борбе против Исламске државе, које нема дуж границе Сирије и Јордана, већ само такозване умерене опозиције подржане западом и разних фракција Ал Каиде.

Бомбе за увод

Курдски извори јавили су да је у среду рано ујутро из Турске у Сирији ушло око 170 терориста који су се упутили к Алепу. Примећена је и дугачка ноћна колона с терористима у провинцији Идлеб коју су уништили сиријски и руски авиони. Огромне експлозије сведоче да је у колони превожена муниција.

Те терористичке формације су пред поразом и суочене са побунама у сиријским градовима које држе под контролом. Упечатљиво је и да су се представници такозване умерене сиријске опозиције прошле недеље с пропалих преговора у Женеви вратили приватним авионом у саудијску престоницу Ер Ријад.

Слична је ситуација на северу Сирије, где су формације Џебхат ан нусре, Џејш фатаха, Џејш ислама и такозване умерене опозиције у хропцу између Алепа и турске границе.

Анкара зарађује баснословно богатство на трговини опљачканим сиријском нафтом, а руска интервенција обуздава и неоосманску идеологију према којој су све земље бивше отоманске империје дужне да буду под утицајем Турске.

Главни неоосмански идеолог је премијер Ахмет Давутоглу, који је овог пута изјавио да је Турска намерна да заштити Алепо (део града држе терористи).

Ратна реторика

– Ми ћемо вратити историјски дуг. За време Првог светског рата браћа из Алепа штитили су наше градове. Сада ћемо ми заштитити херојски Алепо. За леђима бранилаца града је цела Турска – изјавио је Давутоглу и оптужио руско ваздухопловство за бомбардовање цивила у Сирији услед чега је предвидео нови талас од 70.000 избеглица.

Ниво реторике турског руководства већ је пресекао границу после које не могу да не ураде ништа без губитка поверења задртог дела бирачког тела. Москва се уздржала од претерано јаког одговора, али се по медијима провлаче информације о масовном премештању руске војске ка црноморском и кавкаском региону.

Према доступним информацијама, спроводи се провера читавог Јужног војног округа, једног од четири у Русији. На јужне аеродроме прелетело је 40 авиона из других области, а неколико ваздушно-десантних бригада пребачено је на аеродроме које раније нису користиле. Такође, Каспијска флота с ракетама великог домета калибар испловила је на отворено. Повишена борбена готовост наређена је и у свим базама у Абхазији, Јужној Осетији и Јерменији.

Нови пораз у Јемену

Саудијски министар одбране Мухамед бин Салман посетио је болницу у Џизану да подигне морал војника рањених у јеменским ракетним нападима. Арапски медији саопштавају да је у тој области погинуло најмање 200 Саудијаца. Јеменска војска потукла их је и на својој територији, у провинцији Мариб. На путу за престоницу Сану Јеменци су уништили саудијско оклопно возило, а тела десетина плаћеника остала су на бојном пољу.