Прочитај ми чланак

Пет разлога зашто Русија не одлази из Сирије

0

562985_91d387e1d4dd44a6a5700f2e8fd1f0e4-18_f

Аналитичар Си-Ен-Ена Метју Ченс као разлог број један наводи важне економске и војне интересе Русије. На пример војна база Тартус, која постоји још од совјетских времена, једина је руска база у Средоземном мору и Русија намерава да је сачува.

Други разлог је одбрана стратешких интереса. „Путин шаље сигнал свету да је Русија и даље велесила чије мишљење не сме да се запостави. НАТО интервенција у Ираку и свргавање Садама Хусеина, као и промена режима у Либији 2011. оставили су Москву без главних савезника“, пише Си-Ен-Ен.

А недавно свргавање „проруског“ председника Украјине Виктора Јануковича је „натерало Русију на анексију Крима као и на пружање подршке проруским устаницима на истоку Украјине, у најкрвавијим борбама у Европи од времена рата на територији бивше Југославије“.

Сирија под руководством Асада је за Кремљ база са које може да утиче на Блиски исток, и Москва не жели да се Асад повуче, сматра Метју Ченс.

Трећи разлог је бојазан од ширења исламског тероризма, јер многи командири терористичке Исламске државе су чеченског порекла.

„Путин одвлачи пажњу од слабе економије“

Пад цене нафте и санкције које је Запад увео због Украјине изазвали су кризу у руској економији, пише на интернет порталу Си-Ен-Ен. „2015. руска економија је забележила пад од 3,7 одсто, и у групи је 10 најслабијих тржишта у развоју (према подацима ММФ-а). Али ниво подршке Путина је и даље веома висок. Побољшање економске ситуације не може у скорије време да се очекује, зато Кремљ мора нечим да одвуче пажњу становништва.“

Војна интервенција у Сирији такође представља могућност да се рекламира ново руског оружје, почев од ловаца Су-35 до најновијих крилатих ракете морског базирања „Калибр“. Русија је један од највећих произвођача оружја и извоз у земље као што су Кина и Индија може да буде драстично повећан.