Прочитај ми чланак

ЈЕРОМОНАХ КИРИЛО: Господ ће ослободити Косово

0

jeromonah-kirilo-foto-printscreen-1455209556-842787

Оче Кирило, какво је тренутно стање на Косову?

– Стање је веома лоше. Зашто је лоше стање? Зато што пропаганда узима главну реч, народ је збуњен, тако да се заборавља на Бога, а ослања се на пропаганду, на медије, на средства информисања. А наша главна ствар је: да бисмо опстали овде, ми морамо да чувамо завет, Светосавски завет, Лазаревски завет, и да смо стално концентрисани на Бога. Бог је тај наш спаситељ, који нас спасава.

Он ће нас и сада спасити; ако је досад то чинио, он ће то и сада чинити, јер ми смо историјски народ. По чему смо историјски народ? Значи, све победе које смо до сада однели у току наше историје, тешке, српске, ми смо са Божијом помоћи то остварили. И када смо оснивали царство српско, које је трајало триста година, и каде је био бој на Косову, били смо заједно са Богом. Сад смо славили стогодишњицу протеривања окупатора, Турака, из наше државе. Ми ћемо се и даље ослањати на тај завет, Светосавски и Лазаревски завет, и не бојимо се ничега. Ми односимо победу, јер је Бог са нама. А у Светом писму се каже: ако је Господ са нама, ко ће против нас!

Оче Кирило, чули смо да сте својевремено имали посету генерала међународних снага на Косову, једног француског и једног немачког. Како је то протекло?

– Код мене су били готово сви генерали међународних снага. Један француски генерал ми је рекао „Ми смо пријатељи, ми смо смирили ситуацију“. Ја сам њему одговорио: Господине генерале, ми смо некад били пријатељи, у 14. веку ваша принцеза Јелена Анжујска је била наша краљица, удата за краља Уроша, и она нам је родила два Света краља, краља Драгутина и краља Милутина, тад смо били пријатељи. Па и у Првом светском рату, док смо били заједно на Крфу, и на Солунском фронту, и тад смо били пријатељи. Међутим, сада нисмо више пријатељи; ми јесмо и даље ваши пријатељи, али ви сте наши непријатељи, ви сте нас бомбардовали и окупирали, и зато наши људи сада схватају да ви нисте наши пријатељи, а ми и даље остајемо ваши пријатељи и молимо се Богу за вас.

Чули смо да Вам је Данијел Сервер из америчког Института за мир изложио план за Косово.

– Данијел Сервер из Института за мир у Америци долазио је овде у Гњилане и одржао састанак са нама; ја сам био тада председник Националног већа Косовског Поморавља. Данијел Сервер ми је рекао: „Ми имамо план, ми ћемо да средимо стање на Косову, па ће све бити демократија“. Ја сам му рекао: „Господине, то је Ваш план, али има један други план“. А он се нагло заинтересовао. „Који план“, упитао је. Ја кажем: „Божији план. Ми смо историјски народ, ми смо увек слушали Бога, и Бог ће нас опет ослободити.

Тако да тај Ваш план неће се остварити, али ће се Божији план остварити сигурно“. Божији план не може никад да омане, он ће бити увек остварен. А наше је да претрпимо, нама рече Свето писмо: претрпите, ко претрпи до краја биће спасен. Наше је да држимо веру, и да се боримо, да чувамо завете душе своје и да овде будемо. Као што је рекао владика, овде смо живели и овде ћемо да умиремо, ми не идемо одавде. Косово је душа и срце Србије, оно ће спасити Србију, неће Србија Косово да спасе, него ће Косово Србију да спасе. Ако ми останемо овде, као што смо остали.

Оче Кирило, како ми можемо да схватимо, Ви апсолутно верујете да ће Косово бити опет српско.

– Ја верујем у то да ће Бог спасити Косово, да ће спасити српски народ. Јер ми смо заветни народ, Бог се неће одрећи свог завета, јер све што је Бог обећао косовским људима, што је обећао свим људима, он је то и испунио. Наше је да ми наше испунимо према Богу, а то значи да имамо једну мисао, мисао на Господа Спаситеља. Ми имамо Спаситеља, и ми ћемо остати са нашим Спаситељем овде на нашој земљи, благословеној земљи. Нама је Бог дао ову земљу овде. Ја сада немам времена да вам причам шта сам чуо од других духовних људи, старих монаха, како су они чврсто веровали, и то су наши свети људи који су били са народом и који су народ задржали у критичним ситуацијама.