Прочитај ми чланак

Хумани Британци: „Опсада Алепа личи на опсаду Сарајева“

0

alepo

„Руска интервенција у Сирији, која траје 4 месеца, могла би да представља пресудни тренутак у овом рату. Али, она ће да проузрокује још више људских патњи, које ће на крају да иду на руку Исламске државе. Оно што се догађа у Алепу, ускоро ће бити налик на опсаду Сарајева 90-их година“, пише британски Гардијан.

„Алеп је већ мрља на савести УН, а сада ће да буде мрља и на репутацији америчке администрације“, сматра новинар овог листа.

„Већ више од недељу дана руска авијација бомбардује Алеп који држе побуњеници, пружајући подршку милитантним групама које помаже Иран и сиријској владиној војсци. Ако се ова стратегија рата до уништења настави, однос снага у сиријском грађанском рату ће суштински да се промени”, пише британски лист и додаје да у том случају неће више да постоји опозиција која ће моћи да учествује у преговорима.

„Хуманитарна катастрофа у Алепу и око њега треба да натера свет да преиспита ситуацију. У зимској хладноћи на турској граници већ се налазе десетине хиљада сиријских грађана. Према подацима УН, из Алепа би могло да крене још 300.000 избеглица. Ти људи знају каква их судбина чека ако сиријска владина војска заузме град. У извештају УН који је недавно објављен, методи мучења које користи Асадов режим називају се масовно истребљење. Граду Алепу, који је 2011. године био симбол побуне против режима, а 2012. године бедем опозиционих снага, сада прете опсада, глад и масовни покољ”, закључује у својој анализи Гардијан.