Прочитај ми чланак

Горе брда у Латакији, Сиријци на прагу Идлиба

0

sirijavojskaoslobodioci

– Јаки ваздушни и артиљеријски напади на одбрамбене линије милитаната у близини Кинсибе сведоче да су сиријске снаге одлучне да што брже спроведу операције у овом региону, како би отвориле пут ка ослобађању Идлиба – рекао је неименовани војни извор за Фарс.

Ова офанзива уследила је после ослобађања стратешки важног града Башуре, лоцираног на северу Латакије, а у жестоким борбама убијен је велики број терориста.

Војни извори наводе да је поново успостављање контроле над Башуром утрло пут да сиријске трупе брже напредују у планинским пределима Латакије на североистоку, што даље омогућава брз улазак у провинцију Идлиб. Снаге лојалне Башару ал Асаду и НОС зато муњевито напредују на више фронтова, приближавајући се Кинсиби из дана у дан.

У извештајима с терена се наговештава да је могуће да ће сиријски војници, пре офанзиве на Кинсибу, покушати да заузму село Кабане, јер је оно стратешки изузетно важно – представља практично капију ка такозваним Курдским планинама и терористичким упориштима у Сирманији и Џиср ал Шугуру, који се налазе у провинцији Идлиб.