Прочитај ми чланак

Ако Турци нападну Русе у Сирији, Русија ће бомбардовати Турску!

0

su35

Уколико пак саудијске трупе покушају да са подручја Турске уђу у Сирију и нападну регуларну сиријску војску, дејствоваће руски авиони или ће Москва послати специјалну падобранску дивизију да заштити границу, процењују стручњаци.

Ипак, они верују да је такав развој догађаја најмање вероватан, као и да ће се Саудијци и Турци задовољити испоручивањем оружја и обуком исламиста који се боре портив Асада.

Руски војни експерт Михаил Александров, водећи стручњак Центра за војнополитичка истраживања међународних односа Московског државног универзитета, наводи да Саудијцима, у логистичком смислу, неће бити лако да пошаљу трупе у Сирију.
Ирачки коридор је проблематичан Ријаду јер би Багдад на то реаговао крајње негативно, па остаје слање трупа преко Турске.

За пребацивање неколико хиљада припадника специјалних јединица из Саудијске Арабије у Турску ради војне интервенције у Сирији потребна је озбиљна припрема, и у том случају потребно је већ на територији Турске поставити трупе у борбени поредак.

То се не може извести неприметно, а и потрајало би, па ће снаге Башара ал Асада удвостручити напоре да блокирају сиријско-турску границу.

У случају да не стигну то да учине, Русија им може помоћи пребацивањем десантне падобранске дивизије, сматра Александров.

Руски војни стручњаци процењују да саудијска интервенција не делује као нешто остварљиво, док се упад турских трупа не може потпуно искључити, утолико пре што су турске јединице раније већ ушле на север Ирака, у област где живе Курди, под изговором борбе против „терориста“ из Курдистанске радничке партије.

У варијанти да турска војска уђе у курдске области, руске трупе највероватније неће улазити у директан сукоб са Турцима, али је могуће да Руси помогну Курдима у обуци војника и испоруци наоружања.

Сиријске и турске трупе стајаће на линији разграничења, док ће се у курдским областима Сирије водити жестоке борбе између курдских добровољаца и турске војске.

Руски стручњаци истичу да је важно то што Турци више не могу заузети Алепо на северу земље, близу сиријско-турске границе, јер регуларна сиријска војска већ заузима град. Због тога су могућности напредовања турских трупа у овом правцу веома ограничене, наводе руски војни портали.