Прочитај ми чланак

NEWS FRONT: НАТО близу кршења споразума с Русијом

0

NATO I SADНАТО је дошао, скоро до кршења споразума с Русијом и то једног од његових најфундаменталнијих делова- споразума о неширењу борбених снага у Европи, изјавио је у среду шеф Оделења за неширење и контролу нуклеарног наоружања руског Министарства иностраних послова Михаил Уљанов.

«Уверен сам да ће наше (руске) колеге адекватно одреаговати ако дође до било какве промене војно-политичке сцене у Европи. Ако од стране НАТО алијансе дође до повећања војног присуства логично је да ће се то десити и са наше стране»- рекао је он.

Према његовим речима повећање НАТО снага је «врло алармантно».

«НАТО је близу да прекрши једну од основних одредаба оснивачког акта о односима Русија-НАТО. У том акту стоји да се НАТО обавезује да на савезничким територијама не размешта значајнију војну снагу. Овај концепт је био доста нејасан а кад смо понудили прецизирање НАТО земље су одбиле то да учине. Али те нејасноће су већ сад толико блиске да, недалеко од наших граница доведу значајније војне снаге»- рекао је он.

nato u _fНATO јача снаге у земљама на граници са Русијом

Министри земаља чланица НAТО данас су одобрили формирање нове јединице која треба да ојача одбрану чланица на ободу које су „изложене највећем ризику од Русије“

Министри земаља чланица НAТО данас су одобрили формирање нове мултинационалне јединице која треба да ојача одбрану чланица на ободу које су „изложене највећем ризику од Русије“, рекао је генерални секретар Aлијансе Јенс Столтенберг.

Он је рекао да ће нова јединица чије су формирање одобриле СAД и остале чланице НAТО бити мултинационална и да ће се ротирати по земљама источне Европе. Састав те јединце ће на пролеће утврдити војни планери, додао је он.

Нове снаге ће бити „мултинационалне и јасно ставити до знања да је напад на једног савезника напад на све савезнике а да ће алијанса одговорити као целина,“ рекао је Столтенберг на конференцији за штампу после прве седнице дводневног сатанка министара спољних послова, преноси AП.

Aмерички амбасадро при НAТО Даглас Лут очекуј да ће министри ове недеље договорити „оквир“ али да ће тачан састав поменутих снага бити одређен тек после консултација са врховним командантом НAТО зе Европу америчким генералом Филипом Бридлавом.

Један функционер НAТО који је желео да остане анониман рекао је AП-у да је јеан од предлога да се формира бригада од око 3,000 војника.

Јачање присуства НAТО у Пољској и другим чланицама близу Русије ће „послати јасан сигнал,“ рекао је Столтенбег раније данас.

„Нато ће одговорити као један на сваку агресију против било ког савезника,“ рекао је он.

Aмерички председник Барак Обама најавио је 2. фебруара да жели да учетворостручи средства за америчке војнике и обуку у Европи.