Прочитај ми чланак

ЧУДНО: Зашто Aфриканци купују шопинг центре у Београду? (ВИДЕО)

0
ФОТО: deltaholding.rs

ФОТО: deltaholding.rs

Компанија Делта холдинг продала их је инвестиционом фонду Хипроп, који тврди да ће наставити да их развија. Тако је и други велики тржни центар у Београду добио власника из – Јужне Aфрике.

“Нисмо заборавили ни Београд, ту је градоначекник Београда, а ни Србију нисмо заборавили”, рекао је недавно мирослав Мишковић власник компаније.

Није заборавио – али да прода оно по чему је познат. За 203 милиона евра јужноафрички Хипроп купио је 60 одсто, а са њим повезана компанија преосталих 40 посто тржних центара Делта сити у Београду и Подгорици.

Ове куповине могу бити прве у низу будућих у централној и источној Европи. Прошириће Хипропов портфолија тржних центара у Јужној Aфрици и подсахарској Aфрици. Циљ Хипропа је да има делимично власништво над високо квалитетним тржним центрима у овом региону, чија ће вредност достићи око милијарду евра у року од пет година.

Новац од продаје Делта ће инвестирати у даљи развој послова у реал естате-у, аграру и дситрибуцији. У највеће најављене пројекте: шопинг-мол Делта планет, хотел ИнтерЦонтинентал и нову пословну зграду у Београду Делта је спремна да, одмах након добијања грађевинских дозвола, уложи 250 милиона евра и тиме пружи нови подстицај привреди Србије… Сви постојећи порези по основу продаје шопинг-молова биће плаћени у Србији.

Управо питање пореза било је главно и при продаји Максија Делезу – пошто деонице Делте нису у Србији, морало је да буде основано посебно предузеће које је својом вољом платило 25 милиона евра пореза. Стручњаци кажу да ће порез и сад бити плаћен тамо одакле је фирма, а Милану Париводићу занимљиви су и мотиви продаје.

“Већ су годинама водили ове тржне центре, узели високе профите од тржних центара који су најуспешнији у региону, где су кирије изванредно високе. Чини ми се да они хоће да смање ризик. С друге стране, имате једну јужноафричку компанију која је, по свему судећи, гладна ризика”, каже Париводић.

И ту се занимљивости ове трансакције не завршавају. Један од директора компаније Хипроп је Луј ван дер Ват – 47годишњи бизнисмен који се налази на челу Aтербури групе која је пре само два месеца купила 30 посто компаније МПЦ и од тада има део власништва над низом тржних центара у Србији, међу којима је и Ушће.

Опширније у видео прилогу.