• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Актуелно
  • БРИСЕЛ УДАРА НА СВЕТУ ГОРУ: Представници РПЦ сматрају да Европска унија нема права да мења статус Свете Горе
Прочитај ми чланак

БРИСЕЛ УДАРА НА СВЕТУ ГОРУ: Представници РПЦ сматрају да Европска унија нема права да мења статус Свете Горе

0

Sveta-Gora-Hilandar3

Ово је 5. фебруара на конференцији за новинаре у МИА «Росија севодња» изјавио представник Одељења за спољашње црквене односе Московског патријархата (ОСЦО) протојереј Игор Јакимчук.

Одговарајући на питање како се треба односити према изјавама које се могу чути у Европском парламенту о томе да савремени статус Атона не одговара законима Европске уније и да га треба изменити, свештеник је истакао да је «приликом уласка Грчке у Европску унију постојао специјални договор о питању статуса Атона».

«Ово питање представља унутрашњу ствар Грчке републике и Европска унија нема права да се правно меша, премда, безусловно, свих ових година видимо притисак који се врши на Грчку како би статус Свете Горе био промењен,» – изјавио је руководилац секретеријата за међуправославне односе ОСЦО РПЦ.

Он је изразио наду да «притисак неће уродити плодом, јер је Света Гора до данашњег дана сачувала своју јединствену духовну традицију управо због тога то је била одвојена од живота осталог света».

«И не бисмо желели да изгубимо ову традицију,» – додао је свештеник на брифингу који је уприличен поводом 1000. годишњице присуства руског монаштва на Светој Гори Атон, која се обележава 2016. године.