Прочитај ми чланак

ДСС: Србија нема обавезу да трајно прихвата мигранте

0

migranti-centridamasco

Изјава председника Владе Александра Вучића за Би-Би-Си да је Србија спремна за трајни прихват „пет, десет, петнаест хиљада миграната“ или „колико се већ договоримо“ штетна је и неодговорна.

Србија нема никакву обавезу да трајно прихвата мигранте, нити да учествује у квотама које одређује Европска унија и председник Владе не сме својим изјавама такву обавезу да јој намеће. За мигрантску кризу која је последица рата на Блиском истоку одговорне су САД и земље Европске уније које су подржавале њихову експанзионистичку политику и зато Србија није дужна да дели терет решавања проблема које су други изазвали.

Демократска странка Србије због продубљивања мигрантске кризе захтева од председника Републике Томислава Николића да сазове хитну седницу Савета за националну безбедност, који у складу са овлашћењима из члана 5. Закона о основама уређења служби безбедности Републике Србије треба да донесе закључке о начинима заштите националних интереса. Србија не сме да буде талац очигледне неспособности Европске уније и чињенице да све већи број земаља чланица ЕУ предузима једностране мере заштите.

Србија, као транзитна земља, мора да пропусни капацитет избеглица дневно утврђује по једноставном принципу: колико из Србије избеглица изађе, толико нових може да пређе њену границу. Док су на њеном тлу држава треба да им обезбеди сваку врсту сигурности.

Истовремено, Србија треба да обавести бриселску администрацију да ће на први покушај враћања избеглица из земаља ЕУ у Србију суспендовати Споразум о реадмисији, у складу са чланом 22. овог Споразума.

Извор: ДСС, Србин.инфо