Прочитај ми чланак

Бошко Обрадовић: Банке морају да поделе терет кризе са грађанима и привредом

0

efektiva-udruzenje-bankarskih-klijenata

Српски покрет Двери у потпуности подржава активности и најављени протест Удружења банкарских клијената „Ефективаˮ, које је тачно указало на бројне проблеме у раду банака у Србији. 

Српски покрет Двери је једина политичка организација у Србији која је спремна да се ухвати у коштац са банкарским дерикожама. Стране банке у Србији имају највеће каматне стопе у Европи и годишње изнесу стотине милиона евра екстрапрофита из Србије. За то време Народна банка Србије ћути и увек када треба да интервенише у корист грађана и привреде НБС стане на страну страних банака. Поставља се питање да ли Народна банка Србије ради у државном и народном интересу или у интересу страних монетарних институција и банака? Да ли је НБС народна банка- банка или мењачница?

Најбољи пример катастрофалног банкарског пословања су кредити индексирани у швајцарским францима. Кредитна рата у швајцарцима постала је неиздржива и све више је оних који не могу да враћају своје кредите. Својевремено је и држава стала иза ових кредита и рекламирала их, а данас пере руке од презадужених грађана. Посебно је ненормално да поједини број задужених после толико година отплате кредита данас имају да враћају до краја исплате кредита више него на почетку задужења.

Банке морају да поделе терет кризе са грађанима и привредом. Двери се залажу за додатно опорезивање профита страних банака и осигуравајућих друштава, онако како то раде Владе Мађарске и Пољске. Држава мора да преузме на себе решавање питања преко 20.000 грађана које имају кредите индексиране у швајцарском франку. Део ових дугова мора бити отписан на рачун банака и државе, део мора бити репрограмиран, а дугорочно треба размислити и о укидању валутне клаузуле и пребацивању свих кредита индексираних у страним валутама у домаћу валуту – динар, нешто слично ономе што је урађено у Мађарској.

Због свега тога Српски покрет Двери апсолутно подржава активности и најављени протест Удружења банкарских клијената „Ефективаˮ, које је тачно указало на бројне проблеме у раду банака у Србији. Нема помака у породичном, економском и привредном животу Србије ако се не уведе ред у банкарско тржиште и ако Народна банка Србије не почне да ради свој посао. То је економски патриотизам за који се залаже патриотски блок ДВЕРИ-ДСС, једина нова и реална политика у односу на празне приче СНС и ДС које су нас и довеле у ову ситуацију да сви постанемо робови страних банака у Србији.

Извор: dverisrpske