Прочитај ми чланак

ЈAКA МЕЋAВA БЕСНИ ВЕЋ 48 СAТИ: Снег буквално затрпао више од пола Србије

0
Фото: Информер

Фото: Информер

У Ивањици, Новој Вароши и Сјеници сметови од пола метра. У Нишу мећава руши дрвеће, око Сврљига завејана села, тешко проходан пут према Бугарској! Снег ће у овим крајевима падати још два дана.

Снег који без престанка пада већ два дана затрпао је путеве и села на подручју централне, источне и југоисточне Србије! Сметови у Ивањици, Новој Вароши и Сјеници већи су од пола метра, у Нишу мећава руши дрвеће, док су села око Сврљига завејана и одсечена од света.

Невреме бесни и у Врању, Пироту и Лесковцу, док је пут од Ниша према Софији тешко проходан. Метеоролози страхују да би снег у овим крајевима могао да пада још два дана.

Најтежа ситуација је на југозападу земље, на потезу од Ивањице до Сјенице. Члан Штаба за ванредне ситуације у Сјеници Мића Каличанин каже за Информер да је због непроходних путева неколико села на Пештерској висоравни одсечено од света.

– До ових села могу да се пробију само теренска возила! Радници су нон-стоп на терену и очекујемо да ће ускоро бити проходни сви путни правци на Пештери – истиче Каличанин.
Информер

Руководилац метеоролошке станице у Сјеници Фадил Махмутовић тврди да је висина снежног покривача у овом граду јуче била око 20 центиметара, док је на Пештерској висоравни већ нападало више од пола метра снега.

– Проблем је што дува јак ветар, који ствара велике снежне наносе. С обзиром на то да ће код нас снег падати и наредних 48 сати, очекујемо да ће снежни наноси бити још већи – прича Махмутовић.

 

Дрвеће пуца под тежином снега

Дрво се обрушило у недељу ујутру на један од паркираних аутомобила у центру Лесковца.
– Корен дрвета је, највероватније под тежином снега, попустио и дрво је пало на аутомобиле. Одмах по пријави смо реаговали и уклонили стабло – каже директор ЈКП „Комуналац“ Владимир Синадиновић.

 

Већ трећи дан без престанка мећава бесни на подручју ивањичке општине, где су сметови виши од пола метра. Кретање аутомобила јуче је било отежано јер је на коловозима било утабаног снега и до 10 центиметара. Огромним напором службе одржавања предузећа „Путеви“ успевале су да магистралне и регионалне правце одрже проходним.

– Сва механизација и људство су на терену, чистимо без предаха, али снег не престаје да пада! Овако интензивно и без престанка чини нам се да снег није падао последњих двадесет година. Не стигнемо да прочистимо деоницу до краја, а он је већ нападао на том делу пута – кажу у служби одржавања.

У александровачким селима Јелакци, Рокци, Плоча, Рогавцина и Стрменица неки путеви у засеоцима су потпуно непроходни јер је ветар направио сметове и до два метара висине.

– Не сећамо се када је оволико падало! Не стижемо ни да очистимо прилазе до куће, а већ су затрпани – жале се мештани села Плоча.

У Нишу је јуче ујутру висина снежног покривача била око 25 центиметра, али снега није било на коловозу. Међутим, ветар, који је дувао брзином од пет до седам метара у секунди, правио је наносе и отежавао саобраћај. Како саопштавају дежурне службе, у граду су све деонице проходне јер је бачено 50 тона соли, али је ситуација знатно тежа у околним селима, где је висина снежног прекривача дупло већа. Под тежином снега на гранама у Нишу су пала три дрвета током викенда.

Отежан је и саобраћај на међународном путу Е 80 према граничном прелазу Градина, пошто је снег око Димитровграда већ достигао висину од 35 центиметара. Од недеље увече на Градини је формирана колона теретних возила, која се протеже километрима од граничног прелаза.

Фото: Информер

Фото: Информер

Београд засад поштеђен

Снег који је завејао централну и јужну Србију у знатно мањој мери падао је у северним деловима земље, пре свега у Београду и Војводини. У овим крајевима јаче падавине ће престати већ данас.

Метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода Недељко Тодоровић наводи да ће почетак недеље ипак бити леден.

– Очекује се изузетно хладно време. Ледене дане очекујемо данас и сутра. Данас ће највише дневне температуре бити између – 1 и – 2 степена, док ће још хладније бити у уторак, када ће јутарња температура бити од – 7 до – 15 степени, а дневна од – 1 до – 4. У среду се већ очекује мало топлије време, температуре ће највише бити од – 1 до три степена – каже Тодоровић.

Како додаје, у четвртак ће падати киша и слаб снег, али се неће задржавати.

– И за викенд ће бити слично време, са температурама око нуле. Мало већи пораст температуре можемо да очекујемо после 25. јануара и почетком фебруара, а нови снег после 10. фебруара – закључује Тодоровић.

Извор: Информер