Прочитај ми чланак

Руси имају план, окрећу се другој страни

0

gasovod-jpg

Москва — Руски гасни гигант Гаспром ће купити веће количине гаса од Узбекистана у 2016. години него што је купио од Туркменистана у 2015. години.

Тада је обим укупних испорука гаса достигао 3,1 милијарду кубних метара, изјавио је један неименовани извор из Гаспрома за руску агенцију Тас.

Уговори потписани крајем 2015. године, у циљу повећања куповине узбекистанског гаса, без сумње представљају важнну чињеницу, тврди неименовани извор.

„Сада је потпуно јасно да ће повећање обима куповине узбекистанског гаса у 2016. години донети знатно веће количине гаса у односу на испоруке Туркменистана из 2015. године, у укупној количини од 3,1 милијарде кубних метара гаса“, изјавио је неименовани извор.

Како је раније јавила француска новинска агенција Франс прес, Гаспром је престао да купује гас од Туркменистана, након чега су туркменистанске власти поручиле да желе преговоре са руским гигантом.

Као разлог за Гаспромову одлуку да од јануара престане са увозом гаса из Туркменистана, државна компанија Туркменгас наводи „промену ситуације на међународном гасном тржишту, као и финансијске проблеме настале у Гаспром експорту“.

Руски Гаспром је некад био највећи купац природног гаса из Туркменистана, а његово место је у последњих неколико година заузела кинеска компанија Чајна нешнел петролеум.

Односи између званичне Москве и Ашхабада су затегнути откако је Русија у фебруару прошле године најавила да ће смањити куповину туркменистанског гаса за скоро две трећине, наводећи као разлог повећане производне капацитете Гаспрома.

Туркменгас је после тога назвао Гаспром „нестабилним партнером“, тврдећи у јулу прошле године да је руски енергетски гигант несолвентан. Истог месеца, извор близак Гаспрому је потврдио за Франс прес да је руска компанија покренула тужбу против Туркменгаса пред арбитражним судом у Стокхолму, тражећи ревизију цена гаса предвиђених уговором.

Tanjug