Прочитај ми чланак

УЖАС У НЕМАЧКОЈ ЗА НОВУ ГОДИНУ „Било их је на стотине, опколили су нас и сексуално напаствовали“

0

64a7883d7b8351a6478a8346c9b3c907

Немачка јавност је у šшоку након открића да је у новогодиšњој ноћи доšшло до више сексуалних напада, силовања и пљачкања жžена у неколико већих немачких градова, при чему су починиоци били углавном муšкарци из северне Африке.

„Потпуно је неприхватљиво да нашšи градови постану зоне безакоња. Нашšи грађани и наšи гости се морају осећати сигурно“, рекла је градоначелница Келна Хенријета Рекер.

Данас ће бити одржан кризни састанак на којем ће представници политике и полиције анализирати како је дошšло до ескалације у новогодишšњој ноћи кад је, према садашšњим сазнањима, група од преко хиљаду странаца из арапског тј. северноафричког подручја, почела да дивља око главне žжелезничке станице у Келну.

Том приликом је доšшло до масовног сексуалног злостављања жžена, пљачки, а пријављен је и један случај силовања.

„Било је страшšно, било их је на стотине, опколили су нас и сексуално напаствовали“, сведочила је једна од око стотињак особа које су поднеле кривичну пријаву.

Министар унутрашњих послова Северне Рајне-Вестфалије Ралф Јегер најавио је да ће полиција „систематски“ обрадити сваки случај и да ће убудуће бити појачано присутна на осетљивим местима.

„Ми не моžжемо прихватити да се групе мушšкараца из северне Африке организују како би беспомоћне жžене понижžавали дрским сексуалним нападима“, рекао је Јегер.

И савезни министар правосуђа Хеико Мас је најавио кажžњавање починитеља „до задњег“.

Према сазнањима полиције, међу починиоцима су тражžиоци азила из северноафричких земаља узраста од 15 до 35 година који, с обзиром да немају изгледа за стицање трајног избегличког статуса, долазе у Немачку како би се, за време док им траје процес обраде захтева за азилом – бавили криминалом.

Након шšто су медији писали о догађајима у Келну, и из других градова попут Хамбурга и Штутгарта пристигле су вести о сличним случајевима.

Према писању онлајн портала Хафингтон пост, трговина дрогом у Келну и другим већим немачким градовима „чврсто је у рукама“ северноафричких банди које у прихватилиšштима за избеглице регрутују нове криминалце.

Напади који су се у новогодиšшњој ноћи догађали на железничким станицама немачких градова представљају, међутим, како је рекао председник полицијске управе Келн Волфганг Алберс, „нову димензију“ насиља.

Tanjug