Прочитај ми чланак

Србија има разлоге за бригу, НАТО наоружава Хрватску

0
НАТО

НАТО

Да ли је, на економски исцрпљеном Балкану две деценије после ратова, на помолу трка у наоружању? Намера Хрватске да набави вишецевне ракетне бацаче МЛРС М270, потенцијалног домета до 300 километара, најављена у тамошњим медијима минуле јесени, подстакла је Србију и БиХ да размишљају о набавци адекватних оружја. Премијер Александар Вучић јуче је, овим поводом, рекао да ће Србија морати да одговори на наоружавање Хрватске.

„Србија има своју жељу, а то је да буде војно неутрална, То је наша жеља, имамо скупштинску декларацију, тако се понашамо. Не мешамо се у то што друге земље желе да раде, не осећамо по том питању угроженост, оно где смо ми осетили проблеме за нас, о чему смо разговарали са нашим партнерима у Москви, дакле, то је био случај када су неке земље почеле да наручују балистичке ракете које се налазе нама у окружењу, и у том тренутку ми смо рекли, знате, ми на „панцир” хаубице имамо чиме да одговоримо, одбранићемо се, за „патрије” тог и тог типа, имаћемо „лазаре” у серијској производњи, не бринемо, али не знам зашто би неко у нашем региону узимао балистичке ракете, и верујем да ћемо у будућности разговарати о том питању, или ће они одустати од тога, или ћемо ми морати да пронађемо одговор и на то. Али свако бира своју судбину, свако има право да доноси своје одлуке. Србија је донела своју одлуку, и Србија се своје одлуке, као што видите, врло чврсто, врло озбиљно, и рекао бих веома поштено и одговорно држи“, изјавио је Вучић у интервјуу „Спутњику”.

Хрватска намера да се наоружа, као и раније најаве из Србије да ће се одговорити на тај изазов, забринула је Бакира Изетбеговића, члана председништва БиХ и лидера СДА.

„Мислим да није добро да земље које имају економске проблеме троше стотине милиона у те сврхе и да нас, на крају крајева, све натерају на такву трку. Прече је да се улаже и високу технологију, индустрију, пољопривреду, инфраструктуру, да би се запослили млади људи него куповати авионе и ракете за деструкцију. Ако наставе, мораће се и БиХ у то укључити, али ми је жао да трошимо средства на те ствари“, рекао је Изетбеговић за сарајевску телевизију „Хајат”.

Хрватска је, како су објавили тамошњи медији, тражила од САД, као донацију, 16 самоходних лансера МЛРС (Multiple Launch Rocket System) М270. Реч је о вишецевном бацачу ракета калибра 240 мм, у основној варијанти домета 40 километара али и уз могућност лансирања одговарајућих балистичких ракета домета 300 километара, што је могућност која је забринула земље у окружењу. Теријски гледано, овим ракетама могла би да се „покрије” скоро цела Србија. Ипак, ремонт тих, половних, система као и ракете хрватска би платила и то не би било јефтино – ради се о вишемилионском доларском износу, зависно од тога шта се све договори.

Србија такво наоружање нема, али се још од времена уочи НАТО агресије прижељкује руски ПВО систем С-300 који је Русија, иначе, пре неколико ових дана бесплатно уступила Казахстану са којим има уговор о јединственој ПВО. Чак и данас се шпекулише о набавци С-300 за потребе ПВО Србије. Теоретски, савремене верзије овог система, могле би да се користе и као противракетна одбрана. У пракси, обарање балистичких ракета испробано је у Првом заливском рату 1991. када је амерички систем „патриот” штитио Израел од ирачких балистичких ратекла „скад”. Упркос славодобитним извештајима, касније се испоставило да та одбрана и није била баш тако ефикасна, што није поколебало САД да задрже и усаврше „патриот” који данас НАТО савезници држе на положају у Турској, уз границу са Сиријом. Добру одбрану од ракета створио је Израел, успешно обарајући ракете које се повремено испаљују са појаса Газе.

Загреб купио немачке самоходне хаубице

„Панцир” хаубице о којима говори Вучић су немачко самоходно оруђе ПзХ 2000, чија је испорука Хрватској у току, а њихов улазак у оперативну употребу хрватско Министарство одбране очекује најкасније за годину дана. Реч је, поједностављено речено, о топу калибра 155 мм на гусеничном возилу. Србија има одговарајуће средство – самоходни топ НОРА Б52 у истом калибру, који се успешно извози, али – није у наоружању Војске Србије. „Патрија”, коју је поменуо Вучић, је фински оклопни транспортер који користи хрватска војска. У питању је „точкаш” као и српски „лазар”, који за сада користи само Жандармерија и то једно возило тог типа.

Извор: Политика