Прочитај ми чланак

Свечано представљен роман „Кроз минско поље“

0

promocija-kroz-minsko-polje-arandjelovac-8

Пред пуном салом Дома омладине у Аранђеловцу представљен је роман Кроз минско поље, првенац Александра Раковића.

На промоцији, која је заиста била културни догађај у Аранђеловцу, говорили су Веселин Шљиванчанин, пуковник у пензији и писац предговора, Никола Маринковић, извршни уредник у ИК Catena mundi и аутор, Александар Раковић.

Веселин Шљиванчанин се осврнуо на правдољубивост и истинољубивост, које је светле са сваке странице овог потресног романа о страдању читаве једне генерације младића на вуковарском ратишту. Шљиванчанин је истакао и трагику њихове верности отаџбини, која је полако копнила, док су они гинули у рововима, убеђени да је бране.

promocija-kroz-minsko-polje-arandjelovac-10

Никола Маринковић, извршни уредник у ИК Catena mundi, истакао је особености овог аутобиографског романа, које га приближавају жанру витешког романа. Кроз минско поље даје одрастање јунака, његов одлазак у војску, ратна искушења, да би се крунисао заснивањем породице. Међутим, оно што модерног витеза разликује од некадашњег, је што нема више заједнице и државе која баштини исте вредности, већ модерни витез те исте вредности мора да брани како од непријатеља, тако и од матичне државе, која није издржала искушење рата и разарања, те је попримила управо оне особине против којих се витез борио. Тако модерни витез, војник веран заклетви, постаје идеалистички усамљеник, узор за генерације које изнова треба да стварају сопствену заједницу вредности.

promocija-kroz-minsko-polje-arandjelovac-9

Аутор, Александар Раковић, осврнуо се на непостојање сећања и адекватног третмана ратних војних ветерана у Србији, чија егзистенцијална трагика се није завршила повратком из рата већ се само продужила. Зато је потребно, истиче аутор, да се старањем о њима поново врати људима поверење у људске вредности које су се, у трци за профитом и личним богатством, изгубио. Управо то је, истиче Раковић, био разлог зашто је он и написао књигу Кроз минско поље.

 

ЗА ВИШЕ ИНФОРМАЦИЈА О КЊИЗИ КЛИКНИТЕ НА СЛИКУ.