Прочитај ми чланак

Русија: Отворен центар за рехабилитацију Стаљина

0

staljin

Руски комунисти отворили су у Пензи „Центар Стаљин“ у циљу рехабилитације имена бившег диктатора и његова деловања на челу Совјетског Савеза, јавља АФП.

„Отворили смо наш Центар како би спрали љагу са Стаљиновог имена након више деценија оцрњивања и клевета“, изјавио је директор Георгиј Камнев, локални заступник и шеф Комунистичке партије (КП) у Пензи.

„Непобитно је да је током Стаљинове владавине страдало много невиних, то су грешке које се не смеју поновити. Али, стаљинизам је такођер синоним за величанственост земље, социјалну заштиту, научна и културна достигнућа и победе у Другом светском рату“, оценио је Камнев.

Центар, смештен у средишту града с више од 500.000 становника, 600 км југоисточно од Москве, у ком је Комунистичка партија врло активна и заузима 15 места у регионалном парламенту, има за циљ да окупи студенте и историчаре на округлим столовима и конференцијама и организује фестивале и књижевне вечери посвећене баштини стаљинизма.

Руске власти од пада СССР-а имају двосмислен став према Стаљину: службено је осуђен због државног терора који је спроводио од 30-их година прошлог века па све до смрти 1953., али он још увек лежи покопан у Кремљу, на Црвеном тргу.

Бројни Руси још увек уз његово име у првом реду везују победу над нацистичком Немачком.

Један од два Руса сматра да „велики циљеви“ које је реализовао бивши СССР оправдава жртве које је народу наметнуо Стаљин, а 2012. године Стаљин је доспео на чело у испитивању јавног мњења о највећим руским личностима.

Стаљин је рођен 1879. Као генерални секретар Комунистичке партије од 1922. до смрти 1953. био је неприкосновени владар СССР и лидер комунистичког света.

У чисткама које је спроводио страдало је неколико милиона људи, међу којима су били истакнути политичари, генерали, интелектуалци.

Index.hr