• Почетна
  • ВИДЕО
  • ЗАШТО СЕ И ДАЉЕ ИГНОРИШЕ ИЗЈАВА ПРЕМИЈЕРА ИЗРАЕЛА да су Срби и Јевреји најстарији народи (ВИДЕО)
Прочитај ми чланак

ЗАШТО СЕ И ДАЉЕ ИГНОРИШЕ ИЗЈАВА ПРЕМИЈЕРА ИЗРАЕЛА да су Срби и Јевреји најстарији народи (ВИДЕО)

0

Пре годину дана, премијер Израела Бењамин Нетанијаху је изнео тврдњу о српском народу, која потпуно одступа од званичне историје - види: ИЗРАЕЛСКИ ПРЕМИЈЕР:"Срби и Јевреји су пријатељи хиљадама година, још од Старог Рима!" (ВИДЕО)

Benjamin Netanyahu


Нетанијаху је у децембру прошле године угостио премијера Србије Александра Вучића и том приликом изјавио:

– Част ми је да вас угостим овде у Израелу господине Вучићу. Пријатељство јеврејског и српског народа сеже хиљадама година уназад, још из доба Римске републике. У модерном добу, наши народи су били уједињени у заједничкој борби и патњи током ужасних година Другог светског рата.

Српски Јевреји су такође играли битну улогу у поновном рађању јеврејске нације. Један од пионира модерног ционизма био је рабин Јудал Калај из Србије – рекао је премијер Израела.

Најзанимљивије у његовој изјави овде је да су Срби и Јевреји пријатељи хиљадама година и да се познају још од времена Старог Рима. Конкретно, Нетанијаху помиње баш време Римске републике која је трајала од 509. до 27. године пре нове ере.

Изјава премијера Израела руши теорију о досељавању Словена са Карпата у 7. веку и уклапа се у тврдње представника српске аутохтоне историјске школе коју је пре око век и по предводио историчар Милош Милојевић.

Званична српска историја, коју уче деца у школама у Србији, прихвата теорију Бечко-берлинске (или такозване нордијске) историјске школе – да су Словени доселили на Балкан у 7. веку и потиснули староседеоце, који су нетрагом нестали. Могуће је да у Израелу постоји другачији приступ историји и да се тврдње немачких историчара узимају са апсолутном резервом.

У том контексту, иако нисмо упознати са израелским просветним планом и програмом, могуће је да у тој земљи постоји потпуно другачији поглед на историју у односу на европски приступ који је махом прихватио теорије немачких историчара.

Поставља се питање како је могуће да се после годину дана и даље ћути о тврдњама израелског премијера? Зашто се нико од наших историчара није одлучио на истраживање по овом питању? Шта откривају јеврејски историјски подаци?

(Србин инфо)