Прочитај ми чланак

СТРУЧЊАК ДО СТРУЧЊАКА: У врху српске полиције угоститељи, агрономи, тренери и менаџери!

0

stefanovic

БЕОГРАД – На руководећим позицијама у МУП Србије, али и у окружењу министра полиције Небојше Стефановића налазе се бројни кадрови са завршеним приватним факултетима и вишим школама и са дипломама тренера, менаџера, туристичких водича, па чак и агронома!

Највише их има у Управи криминалистичке полиције, Служби за борбу против организованог криминала, Дирекцији полиције, Управи за обезбеђење, а посебно у Полицијској управи за град Београд, открива Курир.

Накарадни систем

– Ради се углавном о факултетима и вишим школама у чијем наставном програму не постоји ниједан предмет који обрађује област безбедности. Дакле, на тим факултетима с којих долазе не изучавају се криминалистика, тероризам и борба против тероризма, сузбијање организованог криминала, обавештајни рад – причају саговорници Курира, искусни и образовани оперативци, који, како кажу, не могу више да трпе овакво стање у МУП.

– С друге стране, држава сваке године школује одређени број безбедњака, а они притом не могу да се запосле јер на њихова места преко дебелих веза долазе тренери, туристички водичи, агрономи, менаџери. Тако долазимо до апсурда да свако ко заврши било који факултет не само што може да се запосли у полицији већ може да постане и генерал иако никад није изучавао безбедност – кажу ови припадници МУП.

Они објашњавају да се доласком Стефановића масовно запошљавају подобни људи који су завршили приватне факултете.

– Тако испада да они воде рачуна о безбедности грађана и заштити њихове личне имовине – кажу они и откривају да је сада популарно завршавати основне студије уписивањем мастера на Факултету безбедности, Факултету политичких наука или Полицијској академији!

– Припадник МУП заврши, на пример, приватни факултет, смер за менаџмент или туристички смер за водича. Е онда са тим завршеним основним студијама уписује специјализацију на тему безбедности! Ако погледате наставни план и програм тих факултета, видећете да не постоји ниједан предмет из система безбедносних наука. Зато се с правом поставља питање министру Стефановићу на основу којег знања одређени припадници МУП брину о безбедности грађана и заштити земље – коментаришу саговорници Курира.

Све мање образованих

Иначе, према незваничној статистици, у МУП је све мање високообразованих људи који су дипломе стекли на факултетима који највише одговарају систему рада у полицији. То су Војна и Полицијска академија, Висока школа унутрашњих послова, Правни факултет, Факултет безбедности…

Извор: Курир