Прочитај ми чланак

ЈОВАН ПЕЈИН: Хрвати су Срби католици који и данас говоре српским језиком! (ВИДЕО)

0

Гост BALKAN INFO је господин Јован Пејин, историчар и бивши директор Историјског архива Србије. Господин Јован Пејин је 2012. године узбуркао хрватску јавност, када је гостујући на ХРТ1 изјавио да су „сви Хрвати примитивци“, да је „Вуковар одувек био српски град“ и да „Хрвати данас причају српским језиком“.

Шта се тачно догодило и зашто су изјаве господина Пејина изазвале толику буру у хрватској јавности? Шта је била званична тема те емисије? Како је српском народу је украдена победа у Другом светском рату? Колико Срба је убијено у хрватским злочинима, током ИИ светског рата? Да ли су ти злочини разлог зашто савезници нису дозволили да Независна држава Хрватска настави да постоји након краја ИИ светског рата? Како је загребачки надбискуп Алојзије Степинац позвао Хрвате на етничко чишћење Срба? Да ли је Југославија 1941. године капитулирала због хрватске издаје?

Да ли су Хрвати уствари само Срби католици? Како се може доказати да Хрвати данас говоре српским језиком? Да ли су Хрвати вештачка нација? Шта стоји иза жеље Хрвата да прогласе Степинца за свеца? Како Хрвати фалсификују статус своје државе и снагу своје војске кроз историју? Која је улога Вука Караџића и Људевита Гаја у ширењу српског језика на простору данашње Хрватске? Како је након ИИ светског рата систематски забрањено изјашњавање људи као Срба католика на тим просторима? Зашто је оснивање Хрватске православне цркве непотребно?

Да ли су се у Србији и четници и партизани борили против Немаца? Да ли је Дража Михаиловић сарађивао са окупаторима? Како су млади српски историчари разбили мит о непогрешивости партизана и о њима као једином борцу против окупатора? Зашто је народ истерао партизане из Србије у Другом светском рату? Зашто су партизани имали мање сукоба са немачком војском током боравка у Босни? Да ли је међу Хрватима постојао анти-фашистички покрет током 1941. и 1942. године? Зашто не смемо осуђивати војводу Момчила Ђујића што је сарађивао са италијанским окупатором? Колико српских живота је војвода Ђујић сачувао на тај начин?

Да ли процес рехабилитације Драже Михаиловића представља ослобађање од кривице или је то нешто друго? Да ли је суђење ђенералу Дражи било праведно? Зашто су комунисти стрељали Дражу 2 дана након краја суђења, без права на жалбу? Зашто је Немцима било стало да се разбије Југославија деведесетих? Постоји ли у томе нека жеља за освету због пораза у И и ИИ светском рату? Да ли и даље постоји жеља да се створи немачки калифат од Берлина до Багдада?

Осим тога, чека Вас још много занимљивих тема у овом интервјуу.

Разговор је вођен 30.11.2015. године у нашим просторијама, у Београду.

Извор: Србин.инфо; видео: BALKAN INFO