• Почетна
  • СВЕТ
  • Јемен освојио јужне провинције Саудијске Арабије
Прочитај ми чланак

Јемен освојио јужне провинције Саудијске Арабије

0
Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

САНА – Потпарол оружаних снага Јемена рекао је да су војне снаге ове земље преузеле контролу над неким арапским провинцијама на југу Саудијске Арабије.

Шерф Лукман, потпарол оружаних снага Јемена је у интервјуу за либански Ал Ахад указао да су јеменске војне снаге преузеле контролу над јужним провинцијама Саудијске Арабије, које је ова земља присвојила пре 80 година.

Потпарол јеменских оружаних снага је додао да су оружане снаге ове земље у последњих неколико дана испалиле преко 1.000 ракета, убивши око 40 саудијских војника и уништиле преко 75 америчких војних возила, два тенка и неколико оклопних војних возила.

У међувремену, саудијски војни авиони су данас бомбардовали неколико северозападних јеменских провинција.

Да подсетимо, саудијска ваздушн инвазија на јемен је почела пре неких 9 месеци, а настављена је копненом инвазијом на ову земљу десантним нападима на луку Аден и цео југ и југоисток земље који је традиционално про-саудијски настројен.

Тренутно, земља је подељена између про-саудијских, уједињених јеменских и терористичких снага које контролишу поједине делове Јемена.

Јеменске операције на југу Саудијске Арабије су започете одмах по консолидацији уједињених јеменских снага које чине припадници револуционарног Хути (Енсуралах) покрета, регуларна војска Јемена и припадници паравојних јединица јеменских племена.

Извор: Сахар ТВ