• Почетна
  • ПОЧЕТНА
  • Интервју
  • ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕЧА ЗА СРБИН.ИНФО: Нећемо НАТО диктате, већ да са Србијом мењамо Европу
Прочитај ми чланак

ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА БЕЧА ЗА СРБИН.ИНФО: Нећемо НАТО диктате, већ да са Србијом мењамо Европу

0

johan-gudenus-1409

Јохан Гуденус (Johann Gudenus), заменик градоначелника Беча и потпредседник најјаче опозиционе аустријске странке у интервјуу за Србин.инфо истиче да је тренутна  миграција људи са Средњег и Блиског истока на запад  смишљени пројекат који има циљ да изнутра ослаби Европу.

На питање нашег новинара – Ко стоји иза тог пројекта? – Гуденс одговора:

Стоје они људи и они кругови у свету који су криви и за увођење економских санкција Русији.

А ко су они?

СИРИЈА

Да ли је ово у Сирији само локални конфликт или идемо ка великом светском сукобу?

Надамо се да неће доћи до велике ескалације и великог сукоба. Знамо ко стоји иза свега, не морамо опет понављати. Надамо се да ће људи бити трезвени и да ће ипак покушати да ствари које су тренутно у проблему врате на прави пут.

Једина земља која је рекла од почетка, и пре масакра у Паризу,  да неће примати мигранте, јер може да се деси да су међу њима и џихадисти су САД.

Значи Ви и Ваша странка сте против доласка миграната у Аустрију?

Ми јесмо за миграцију, здраву миграцију која долази код нас, која је вредна, попут српске, али ово што се дешава није добро. Наша порука јесте да треба да се помогне људима у невољи и увек смо спремни да помогнемо, али нам не  треба исламизација Европе, исламизација наше Аустрије.

Србија и Аустрија имају заједничку историју, доста Срба и живи у Аустрији. Како две земље могу да сарађују, не само око мигрантске кризе, већ и око осталих проблема који су нам заједнички?

Србију и Аустрију не веже само прелепи Дунав. Веже нас и историја у којој је било и тамних и мрачних тренутака. Питање је само коме су ишли у прилог ти тамни тренуци. Добри односи се виде и у томе да су многи Срби, који су дошли у Аустрију, постали добри Аустријанци, добри држављани наше земље не губећи ни своје српско порекло. То је показатељ да везе између Србије и Аустрије могу да се продубљују на обострану корист. Србија јесте на путу ка ЕУ и ми у суштини то подржавамо, али ипак желимо да у Србији имамо будућег партнера који ће са нама покушати да промени Европу изнутра. 

Како да је променимо, у ком смислу?

У смеру европских народа, у смеру отаџбинских држава, у смеру хришћанског идентитета као што је Европа била и као што треба да буде. Ми одбијамо централизам Брисела и да нам Брисел и НАТО диктирају нашу политику.

Ваша партија бележи добре резултате на изборима. Колико у томе имају удела Срби у Аустрији?

Чињеница да велики број људи, који нису пореклом Аустријанци, долазе код нас  због ставова које заступамо. Срби, који живе у Аустрији, и ми који смо Аустријанци по рођењу,  не желимо исламизацију Европе, исламизацију Аустрије. То нас повезује. Ми и по другим питањима, са нашим суграђанима који долазе из српских крајева, имамо заједничке ставове. Зато Слободарска странка, чији сам ја члан, увек је имала  јасан став да је Космет део Србије по резолуцији 1244. Драго нам је да тзв. Косово није постало чланица УНЕСКО. То нису само политичке флоскуле, сигнали које ми шаљемо пред изборе, већ оно што као странка мислимо и спроводимо, што желимо и што увек говоримо. Као доказ томе је сазив нове градске скупштине где смо поставили човека српског порекла. Он је постао први Србин у историји  Скупштине Беча – поручује Јохан Гуденус за Србин.инфо.

Извор: СРБИН.ИНФО