Прочитај ми чланак

„ПАТРИОТСКА ЖУРКА“: Др Фајгељ одржао у Београду коктел захвалности поводом одбране његове слободе

0

Andrej fajgelj sa suprugomДр Андреј Фајгељ, доцент на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, који је од стране власти био утамничен због вербалног деликта, у четвртак, 03. децембра, у Аероклубу у Београду, је организовао коктел на коме се захвалио медијима, истакнутим појединцима и свима онима који су српску јавност, на било који начин,  обавестили о његовом хапшењу  и на тај начин алармирали српску јавност да у питању режимски удар на слободу говору у циљу застрашивања српске интелигенције, пре свега оног дела који је критички расположена према поступцима српског премијера Александра Вучића.

Да подсетимо, у недељу, 22. новембра, под пуном опремом, као да је у питању терориста, полицијски специјалци су упали у приватну кућу породице Фајгељ, за време породичног ручка, и пред децом (два сина и две кћерке) и супругом, ухапсили др Андреја Фајгеља, под оптужбом да је преко јутјуба позивао на насилно рушење режима Александра Вучића. (О томе више погледајте ОВДЕ).

Вести о хапшењу, као и  спорни јутјуб снимак, у којем наводно  господин Фајгељ позива на насилно рушење уставног поретка Србија брзо су се ширили путем друштвених мрежа и  интернет портала, тако да већ увече, тог истог дана, са свих страна стижу подршке за ухапшеног др Фајгеља и осуде режиму због тог чина.

После 48 сати проведених у затвору, због огромног притиска јавности, др Андреј Фајгељ је пуштен на слободу.

Господин Фајгељ, док је био утамничен, није знао да је његово затварање изазвало велику јавну осуду режима Александра Вучића, а суочен са тешким оптужбама, био је уверења да ће у затвору бити најмање месец дана; тако да је његово пуштење на слободу и сазнање да има велику јавну подршку изазвало код њега пријатни шок.

fajgelj i suprugaЗбог свега тога, др Андреј Фајгељ је хтео некако да се лично захвали свима онима који су барем на неки начин му помогли, у тако тешкој животној ситуацији, и уз помоћ својих пријатеља је у Београду, у Аероклубу организовао малу коктел забаву.

На овом  дружењу међу присутнима су били и др Драган Петровић, др Миле Ломпар (СП Двери), др Дејан Мировић, др Миша Ђурковић, адвокат Марко Пекић, Слободан Ерић (Геополитика), Дејан Петар Златановић (Србин.инфо), Милан Перковић (Срби на окуп), Јовиша Ћировић (Српски политички форум), Стефан Стаменковски и Милица Ђурђевић (Српски сабор Заветници), Младен Обрадовић (Србски Образ), Иван Ивановић (СНП Наши) и многи други.

Током вечери, присутнима на коктелу се обратио и сам др Андреј Фајгељ, чији говор преносимо у целости:

„Да Вас није било ја бих вечерас био у затвору. Био сам тамо два дана, верујем да овде има људи који знају како то изгледа али за оне који не знају није лепо искуство. Човек је изолован од света, нисам могао да разговарам ни са својом супругом, а камоли да будем окружен пријатељима као вечерас. Ја оданде нисам ништа урадио, нисам могао ништа да урадим, све сте урадили ви и многи други људи који су просто рекли да то није у реду.

Оно што је занимљиво је да сте победили овај режим и то у ком тренутку, у тренутку његове највеће моћи и осионости. У тренутку када су из нафталина извадили титоистичке чланове закона за хапшење политичких непријатеља, када су извадили удбашке мантиле из ормара и кренули да хапсе. У моју кућу је упао одред специјалаца за хапшење мафије, извукли су ме из куће пред децом и одвели ме у притвор где сам провео два дана, а после тога је тужилац требао да тражи притвор од 30 дана. Све то се подразумевало јер не вадиш удбашки шињел ако ћеш се правити фин. Међутим онда се догодио један преокрет, догодили сте се ви, и режим је узмакао пред нашом слогом.

Др Андреј Фајгељ у друштву Дејана Петра Златановића

Др Андреј Фајгељ у друштву Дејана Петра Златановића

Хтео бих да вас зато нешто замоли; хтео бих да се данас упознамо, да се дружимо јер ова репресија није готова. Ја и даље могу да добијем од 6 месеци до 5 година, кренули су и друге да хапсе, можда неко од вас буде у сличној ситуацији. Хоћу, кад сутра будемо пред тавим изазовима, да се сетимо овог тренутка када смо били међу пријатељимо и да знамо да нисмо сами.

Знам да многи од вас не говорите међусобно али немојте да вам буде због тога непријатно јер и ја не говорим са некима од вас, али ипак сам вас позвао јер када је било најтеже мојој породици ви сте мојој деци вратили оца. Ако то нећу да поштујем шта ћу на свету да поштујем, на чему ћу да будем захвалан? То су ствари које требају да нас уједињују, треба да нађемо тај минимални концензус који ће нас окупити.

Зашто су мене људи подржали? Због неке странке?

Све странке су издале саопштење, бар све странке деснице.

Зато што ме људи воле?

Подржавали су ме и људи који ме не знају и којима сам антипатичан.

Не, него зато што сам јавно рекао оно што сви мисле и зато што су ме на правди Бога ухапсили, а сви мисле да то не треба да се ради. И то је рецепт, по мом мишљењу, да ми спрам неслоге имамо слогу, да спрам одсуства вредности и речи имамо снаге да опет пронађемо вредности и речи.

И многи ме питају хоћу ли подизати устанак, хоћу ли правити своју странку, хоћу ли се кандидовати на изборима?

То није правац мог размишљања. Оно што ја размишљам је како ова победа може да се понови.

Када бих у овом тренутку у овом систему покренуо странку шта бих ја урадио?

Ја бих од вас пар који имате своје странке, и ја сам имао своју странку па су ме изшутирали из ње јер је Вучић купио моју странку, ја бих откидао по који проценат од вас, и тај би проценат од 15 посто, који гласа за десницу, уситнио још више, надајући се да ћу прескочити цензус од 5 одсто. Али када бисмо били сложни, као што смо били сложни за моју слободу, ми не бисмо пабирчили цензус од 5 посто. Ми бисмо имали преко 50 посто, ми бисмо сами владу правили.

Ми који смо у овој просторији, ми који смо изгурали све ово уз још неке људе који нажалост нису могли да буду са нама вечерас. То је оно о чему ја размишљам. Зато бих дигао чашу и наздравио да се окупљамо много пута овако у здрављу, срећи и весељу. Да се окупљамо у слободи, а не у ропству, не са лисицама на рукама. Да се окупљамо у слози, а не у неслози и онда ћемо се окупљати у победи, а не у поразу,“ закључио је, на крају свог обраћања гостима, Андреј Фaјгељ.

Извор: СРБИН.ИНФО