Прочитај ми чланак

БОШЊАЦИ У ТУРСКОЈ СУ ДИСКРИМИНИСАНИ – одузета су им презимена и немају право на матерњи језик

0

Bošnjaci-u-Turskoj-21
Истакнута турска књижевница и посланица Турске у ЕУ Aиша Кулин је дала интервју за Бошњаци.нет у којем је између осталог говорила у стању Бошњака у Турској.

БОШЊAЦИ.нет: Односи између Турске и Босне традиционално су добри. Исто тако, у Турској живи велики број Бошњака. Колико је важно одржавати добре односе између ове двије земље?

AЈШA КУЛИН: Нажалост, из године у годину ови односи слабе. Бошњаци који живе овде изложени су асимилацији. Исто тако уз помоћ страних сила, остали на Балкану су изложени такође асимилацији, посебно од стране Србије. Бошњаци, где год да живимо и где год да се налазимо требамо бити једно. Камо среће да смо више орагнизованији.

Опште је познато да у Турској живи преко 4 милиона потомака бошњачких мухаџера из Босне и Херцеговине и Санџака (Рашке). Међутим јако је мали број оних који се данас осјећају као етнички Бошњаци. Груби подаци нам казуј да данас свега пар хиљада Бошњака истиче да им је матерњи језик босански.

Познато је да бројна насеља у Цариграду (Истанбулу), Пендик, Бајрампаша, Бешузевер, већином насељавају Бошњаци, као и бројна села и насеља широм провинција Коџаели, Сакарија, Кркларели, Измир идруги.

Бошњаци који су били принуђени да се иселе у Турску након бројних ратова на Балкану су присиљени на промјену презимена. И данас Бошњаци немају основна права образовања на матерњем језику и службена употреба метерњег језика. Трачак светлости за будућност Бошњака Турске се може примјетити искључиво у појединим бошњачким удружењима која се труде да сачувају традицију бошњачке нације и босанског језика.

Извор: Bosnapress.net