Прочитај ми чланак

Русија поручила високом представнику да се губи из БиХ и пусти грађане да воде земљу

0

MIP Rusije

БАЊАЛУКА – Руски званичници су у протеклих неколико дана више пута поновили да је време да високи представник затвори своју канцеларију у БиХ и да грађанима БиХ препусти да воде властиту земљу. Последња од порука, која је на трагу сличних захтева из Бањалуке, стигла је из Министарства спољних послова Русије.

Како преносе руски медији, Русија сматра да ОХР треба затворити, а сва овлашћења предати грађанима БиХ. Москва се, преносе медији, противи изменама Дејтонског споразума и оцењује да је функција високог представника одавно застарела и да после толико година грађанима треба омогућити да сами одлучују о својој судбини. Помоћник министра спољних послова Русије Алексеј Мешков изјавио је да Дејтонски мировни споразум функционише и да га не треба мењати, већ креативно примењивати. Он указује на то да после толико година треба омогућити држављанима БиХ да сами одлучују о својој судбини. „Оно што је застарело то је структура високог представника“, оцењује Мешков.

На трагу ових порука јесу и оне изречене у уторак у Савету безбедности УН и које, по оцени аналитичара, извесно додатно популаризују руску политику и ту државу на овим просторима која, како кажу, у последње време све активније брани српске позиције. Високи представник у БиХ Валентин Инцко поднео је извештај СБ УН у ком је позвао међународну заједницу да се супротстави референдуму у РС и навео да ентитети немају право да организују референдуме о самосталности, подсећајући на документ Додиковог СНСД-а о спровођењу таквог референдума до 2018. „Очекујем да власти РС одступе с руба провалије и да откажу одлуку о референдуму“, рекао је Инцко. Одговарио му је Владимир Сафронков, заменик сталног представника Русије при УН, који тврди да је високи представник заправо тај који кочи напредак БиХ, па је потребно укинути ту функцију.

„Према БиХ се треба односити с поштовањем, а не кроз сталну присмотру. Народ БиХ самостално излази на крај са свим сложеним питањима, посебно када се у те проблеме нико не меша”, оценио је он. Руски дипломата рекао је да се стиче утисак да је циљ Инцковог говора био да се руководство Српске оптужи за кршење Дејтонског споразума, за кочење социјалних реформи и за борбу за независност. „При томе, Инцко ни у једном моменту није споменуо планове других страна о унитаризацији БиХ, као и о сталној популаризацији идеје о формирању трећег ентитета“, закључио је Сафронков и позвао СБ УН да добро проучи разлоге за референдум (објашњене у извештају Српске упућено СБ УН) из којих се види јасна приврженост Срба Дејтонском споразуму и међународном праву.

Док се многи питају колико је крута политика западних земаља према српским интересима контрапродуктивна и њиховим властитим интересима на овом простору јер грађане гура у загрљај ионако популарне Русије, Петар Иванцов, руски амбасадор у БиХ, бањалучким медијима каже да и Русија и САД желе мир, развој и стабилност у целом региону. Он се сложио са тим да је Инцков извештај у УН на штету РС и поновио да грађани Српске имају право да се демократски изјасне о стању у правосуђу. Иако нису ретки они који страхују од епилога који у БиХ и региону може имати додатна поларизација и страствено и нетактичко „заузимање страна“, Иванцов уверава да се ставови САД и Русије разликују у бројним међународним питањима, али да би било погрешно гледати то на такав начин, или користити термине „сукоби“ или „хладни рат“.

„То не би било примерено. Иако имамо различите ставове, и ми и САД желимо мир, стабилност и развој у целом региону. То је наш основ за сарадњу и мислим да добро сарађујемо на бројним питањима, и са САД и с нашим европским партнерима. Рецимо, тренутно у БиХ сарађујемо на питању образовног система. И ја и моја колегиница америчка амбасадорка верујемо да та питања треба решавати унутрашњим дијалогом. И обоје подржавамо тај дијалог“, рекао је Иванцов.

Прочитајте још:
„Вијести Умета“ сеире, БиХ у шоку: Убица војника био наркоман и вехабија!
Руска Дума позвала Црну Гору да не уђе у НАТО

Извор: Политика